Pobuda mariborskih gostincev: Občina oprosti nas najemnine za gostinske vrtove

Jasmina Cehnar
28.04.2021 12:05
Ker je gostinstvo v epidemiji eno najbolj prizadetih gospodarskih panog, je 23 mariborskih gostincev župana Sašo Arsenoviča zaprosilo za pomoč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brez dajatve občini bi lažje preživeli krizne čase, pravijo mariborski gostinci.
Sašo Bizjak

Ker je epidemija covid-19 gostinstvo močno prizadela, se mariborski gostinci po pomoč obračajo na Mestno občino Maribor in  župana Saša Arsenoviča. 23 podpisnikov je nanj naslovilo pobudo, naj jih MOM do konca epidemije oprosti plačila najema gostinskih vrtov v takšni kvadraturi, kot so jo imeli v najemu v letu 2019 oziroma 2020, za razširjeno površino v letu 2021 pa predlagajo znižanje najemnine na 30 odstotkov vrednosti veljavne tarife.

Igor Napast

Večmesečno zaprtje, odpuščanje delavcev, prehajanje kadra v druge, aktivne sektorje, odpisi pokvarjenega blaga, poslabšanje psihosocialnega stanja zaposlenih in lastnikov – to je zanje realna slika v tem trenutku, pišejo. Država je sicer delno pomagala z različnimi paketi pomoči, ki pa večine gostincev ni dosegla v polnem obsegu, v najboljšem primeru so bili povrnjeni fiksni stroški. "Rezerve, ki smo jih ustvarili v preteklih letih, so že zdavnaj presahnile, zato ne moremo nikakor sproščeno pričakovati ponovnega odpiranja, ki bo, kot kaže, v veliki meri le delno. Obetajo se omejitve strežbe le na gostinske vrtove, predvsem pa nas bodo bremenile tudi napovedane razdalje med gosti ali mizami in drugi ukrepi, ki nam onemogočajo celovito rabo lokalov in zakupljenih vrtov," so argumentirali svoj poziv, pod katerim je prvopodpisana Mira Osvald, lastnica Slaščičarne Ilich, ki ji sledijo še Moja kavarna, Mal'ca, Čajek, Q, Sendvičarna, Aroma bar, Marpurgi, Kavarna Astoria, Patrick's pub in drugi, ki računajo da bi brez plačila najemnine za gostinske vrtove lažje preživeli krizne razmere.


 
Igor Napast

Medtem so z Mestnem občine Maribor sproročili, da se bodo o pozivu gostincev odločili predvidoma naslednji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta