Pod Pekrsko gorco kmalu soseska javnih najemnih stanovanj

Nina Ambrož Nina Ambrož
31.01.2020 17:00

Republiški stanovanjski sklad je za gradnjo 212 javnih najemnih stanovanj izbral Pomgrad, končana naj bi bila marca 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradili bodo na 4,8 hektarja velikem zemljišču med Kamenškovo in Šarhovo ulico.
Igor Napast

Na območju pod Pekrsko gorco, v bližini mariborskega nakupovalnega središča Qlandija, kjer različni investitorji množično gradijo stanovanja, bodo kmalu začeli postavljati še sosesko javnih najemnih stanovanj. Republiški stanovanjski sklad tam načrtuje skupno 400 stanovanj, a bo projekt izpeljal v dveh delih. Sprva načrtujejo pet dvonadstropnih objektov oziroma 212 najemnih stanovanj. Črtomir Remec, direktor stanovanjskega sklada, je sredi tedna podpisal pogodbo z izvajalcem gradbenih del za prvo fazo projekta.

Trideset oskrbovanih stanovanj

Za posel so se potegovali trije ponudniki in sodelovali v pogajanjih, a je zmagal Pomgrad. Za glavnega gradbinca prve faze je bilo zbrano murskosoboško podjetje Pomgrad Stanka Polaniča, ki bo stanovanja gradilo s partnerskimi družbami iz Ljubljane: Gitri, GH Holdingom in VG5. Remec je s predstavniki izbranih gradbincev podpisal pogodbo, katere vrednost gradbenih del je skoraj 24 milijonov evrov brez davka. Stanovanjski sklad RS financiranja naložbe Pod Pekrsko gorco podrobneje ne pojasnjuje, je pa sporočil, da bodo polovico gradnje pokrili s posojilom Razvojne banke Sveta Evrope (CEB).

​Prednost bodo imeli mladi in družine

"Sklad bo stanovanjske enote ponudil v uporabo zainteresiranim najemnikom preko javnega razpisa takoj, ko bodo vzpostavljeni vsi potrebni pogoji za objavo razpisa in bo sprejeta odločitev o načinu in pogojih oddaje stanovanj v najem. Okvirni termin predvidene objave razpisa je prav tako prva polovica leta 2022," še dodajajo.
​Prizadevali si bodo za nižje najemnine od obstoječih, obljubljajo, saj "bomo tako pripomogli k lažjemu reševanju stanovanjske problematike ranljivejših skupin". Prednost bodo imeli mlade družine, družine in mladi.

Prilagojena stanovanja za starejše

"Dodatna skrb bo namenjena starejši populaciji z zagotavljanjem oskrbovanih stanovanj (predvideno je 30 stanovanj v prvi fazi in 30 stanovanj v drugi fazi izvedbe soseske) in spremljajočih programov ter gibalno oviranim osebam pri najemu stanovanj z možnostjo prilagoditve," izpostavlja republiški stanovanjski sklad. "Oskrbovana stanovanja bodo prilagojena starejšim, slabo pokretnim in funkcionalno oviranim. V sklopu stanovanj je predviden skupni prostor za druženje, pred vhodom pa klopi za najemnike." V pritličnih lokalih so mogoče tudi trgovske in storitvene dejavnosti.
Na 4,8 hektarja velikem zemljišču pod Pekrsko gorco med Kamenškovo in Šarhovo ulico, ki ga je Stanovanjski sklad odkupil od DUTB (po ceni 52 evrov za kvadratni meter, skupno okoli 2 milijona evrov) in od Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor (po ceni 76 evrov za kvadratni meter, skupno skoraj 700.000 evrov), je v drugi etapi načrtovanih še 188 najemniških stanovanj. "V sklopu pogodbe je bil sprejet dogovor, da ima JMSS Maribor predkupno pravico pri nakupu stanovanj po stroškovni ceni v višini nakupne cene zemljišča, kar je okvirno deset stanovanj."
Za ta del investicije se je Stanovanjski sklad RS "prijavil na razpis ministrstva za okolje in prostor za sofinanciranje demonstracijskih objektov javne večstanovanjske gradnje ob upoštevanju načel trajnostne gradnje z lesom". Kako naprej, se bodo odločili po zaključku razpisa, kar naj bi bilo še februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta