Podvoz Ljubljanska: Novi peron neprijazen do invalidov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.01.2020 18:33

Nekatere pobude, denimo postavitev dvigala v Narodnem domu in zagotovitev javnih sanitarij za invalide v mestu, ostajajo iz leta v leto neuresničene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do perona nad podvozom v Ljubljanski ulici vodijo le stopnice, betonske klančine pa pomenijo oviro za nemoteno gibanje slepih in slabovidnih ter starejših, opozarjajo v svetu invalidov.
Sašo Bizjak

Člani sveta invalidov Mestne občine Maribor so med sprejemanjem poročila o delu v minulem letu ugotavljali, da nekatere pobude ostajajo iz leta v leto nerealizirane. Tako že leta izpostavljajo potrebo po postavitvi dvigala v Narodnem domu in ureditvi javnih sanitarij za invalide v mestu; sanitarije na Lentu so denimo zaradi klančine in odpiranja vrat v napačno smer zanje neuporabne.

Na rešitvi se aktivno dela

Po zagotovilu mariborske podžupanje Helene Kujundžić Lukaček se glede dvigala v Narodnem domu "na rešitvi aktivno dela", podžupanja pričakuje, da bo v bližnji prihodnosti realizirana; enako tudi glede WC-ja za invalide. Da so stvari v zvezi z dvigalom v teku, je potrdil Alfred Lasetzky, član sveta invalidov, sicer tudi mestni svetnik NLS, a hkrati pritrdil drugim razpravljavcem, ki so opozarjali, da pa časovni roki niso postavljeni. Člani sveta invalidov so menili, da je treba postaviti rok za uresničitev pobud: postavitev dvigala v Narodnem domu in ureditev sanitarij na Lentu si želijo do konca tega leta.

V Ljubljanski ulici pogrešajo dvigalo

Ponovno se je pokazalo, so ugotavljali člani sveta invalidov, da se invalide premalo upošteva in vpraša za mnenje in izkušnje, ko se nekaj na novo gradi ali ureja za invalide. Izkušnje kažejo, da novi železniški peron ob podhodu v Ljubljanski ulici po besedah Alenke Gajšt ni primerno dostopen za invalide. Do perona namreč vodijo le stopnice in zato morajo invalidi do tja "vse naokoli, mimo dveh krožišč".

Ker železniška postaja nima dvigala, morajo invalidi na drugo stran vse naokoli.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta