(POGLED) Je prav, da Staršani smučajo na Pohorju ceneje kot občani Markovcev?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Mariboru in okoliških občinah v zimskem času, pa tudi pred zimo in po njej, potekajo diskusije o tem, kako lokalnim prebivalcem zagotoviti nižje cene smučarskih vozovnic od običajnih. O teh dogovorih se razpravlja z Marpromom in z njim se sklenejo dogovori. Marprom je javno podjetje v 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor in upravljavec žičniških naprav in smučišč na Mariborskem Pohorju. Podjetje ima z občino Ruše dogovor, po katerem lahko občani Ruš ob ponedeljkih smučajo za 10 evrov (redna cena je 31 evrov). Občani Starš imajo na podlagi dogovora med Marpromom in občino Starše o sofinanciranju smučarskih vozovnic 50-odstotni popust pri nakupu sezonske, dnevne in nočne smučarske vozovnice. Uvedbo podobnih ugodnosti so nedavno predlagali tudi prebivalci občine Maribor. A pri tovrstnih razgovorih je treba upoštevati tudi pravo EU. Slednje namreč tovrstno cenovno diskriminacijo prepoveduje.
Primerov, kjer so cene različne glede na to, ali gre za naše ali njihove, je v praksi veliko. V pravu EU razlikujemo med situacijami, kjer imajo diskriminatorne cene javni subjekti, zlasti državni in občinski, in na drugi strani zasebni. Načeloma je prepoved diskriminacije javnih subjektov strožje prepovedana in je že dlje časa jasno, da državne institucije v vseh svojih pojavnih oblikah, tudi ko gre za občine ali javna podjetja, ne smejo diskriminirati po izvoru strank.

Osebni Arhiv
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta