Poklonili so se izjemnemu podjetniku Pavlu Ledineku, ki je "hotel dokazati, da je mogoče uspeti, če delaš nekoliko drugače in ne po črednih načelih"

22.09.2021 19:00
V Kulturnem domu Hoče si lahko do sobote ogledate razstavo o Pavlu Ledineku. O lani preminulem gospodarstveniku in inovatorju so na otvoritvi spregovorili Alojz Križman, Mitja Čander in družina Ledinek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavla Ledineka se je spominjal tudi dr. Alojz Križman (desno), ki se je z njim v takšni ali drugačni vlogi srečeval vse življenje. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Na lansko silvestrovo je preminil Pavel Ledinek, ki je v Hočah s sinom Gregorjem ustvaril dve močni podjetji - Lestro Ledinek in Ledinek Engineering, ki še danes zaposlujeta in dajeta kruh več kot 400 ljudem in njihovim družinam. Obe podjetji skupaj sta lani dosegli 75 milijonov evrov prihodkov in 13 milijonov evrov čistega dobička, večji del Ledinek Engineering.

​Pavel Ledinek je bil Mariborčan, a je bistveno več časa preživel v Hočah, kjer je še v času socializma stopil na podjetniško pot in leta 1985 postavil industrijsko delavnico. Mnogim zaposlenim ni bil zgolj mentor, nekateri so ga imeli za drugega očeta, eni celo za očeta, kakor je bilo predstavljeno na razstavi, ki jo je pripravila hoška enota Mariborske knjižnice, ki vodi Simona Kalšan-Kildenfoss. Do sobote si bo razstavo mogoče ogledati v hoškem kulturnem domu, nato v hoški knjižnici, kasneje se bo za stalno preselila v podjetje Ledinek.

Vztrajal do končne rešitve

"Oče je bil pionir podjetništva v tedanjih socialističnih časih. Po svoje je bil strog in avtoritativen, a po strokovni plati je zmeraj iskal tehnične rešitve, in to tako dolgo, da jih je našel. Bil je tekmovalen, saj je bil v mlajših letih športnik, in to tekmovalnost je prenesel v podjetje. Odprtje razstave je bil čustven dogodek in veseli me, da se je zbralo tako veliko ljudi, ki se ga spominjajo in ga cenijo," je povedal Gregor Ledinek. Njegova sestra Polona Sernc, ki je prav tako zaposlena v družinskem podjetju Ledinekovih, pa je za očeta Pavla dejala, da bi lahko moto "preko trnja do zvezd" najboljše opisal njegovo delo in življenjsko pot.


 
Igor Napast
Mitja Čander in Marko Soršak
Igor Napast

Pavla Ledineka se je ob otvoritvi razstave spominjal tudi pisatelj, esejist, urednik, scenarist in dramaturg, skratka kulturnik Mitja Čander, po rodu prav tako iz Hoč. Spomnil je, da je v Hočah ob Ledineku ustvarjalo še nekaj velikih Slovencev - Karol Glazer, slovenski literarni zgodovinar, ki je bil prvi slovenski poznavalec indijskega jezika in kulture ter prevajalec iz tega jezika, pa slovenski slovničar, sicer duhovnik Anton Murko, del življenja je v Hočah preživel tudi svetovno znani slikar Zoran Mušič, večji del pa še slikar Rudolf Kotnik. V Hočah je prebivalo in še prebiva veliko znanih športnikov, gospodarstvenikov in politikov, je pripomnil Čander. Sam je Pavla Ledineka spoznal prek družine. Spomni se, da je Pavel Ledinek leta 1997 podprl velik rock'n'roll dogodek, ki se je odvijal kar na dvorišču njegove tovarne. "Pavel Ledinek je bil resnični podjetnik, kar je bilo v njegovih časih še toliko težje in tudi nenavadno. V Sloveniji podjetniške zgodbe in individualizem niso imele in še vedno nimajo potrebne naklonjenosti, a Pavel Ledinek je hotel dokazati, da je mogoče uspeti, če delaš nekoliko drugače in ne po črednih načelih, in to mu je uspelo," je prepričan Mitja Čander.

Bil je človek idej

Pavla Ledineka se je spominjal tudi dr. Alojz Križman, nekdanji mariborski župan in rektor mariborske univerze, po osnovni izobrazbi pa metalurg in tudi zagrizen športni navdušenec, ki se je z njim v takšni ali drugačni vlogi srečeval vse življenje. "Pavel, klicali smo ga Pavle, je bil v mladih letih metalec kladiva in krogle. V življenju in tudi pri delu je bil vztrajen, bil pa je tudi človek idej.

Igor Napast

Zanj je bilo značilno, da je ob izjemni trmi zastavljene cilje tudi uresničil. Tudi zaradi zgodnje smrti očeta je moral kmalu postati samostojen. Povojno otroštvo najine generacije ni bilo lahko, je pa Pavle obiskoval II. gimnazijo, živel pa v Magdalenski četrti. Po končanem študiju strojništva se je zaposlil v nekdanji očetovi delavnici in že leta 1967 izdelal večvretenski skobeljni stroj in nato nadaljeval razvoj strojev za obdelavo lesa. Pavla Ledineka bi lahko postavil ob bok še dvema velikima strojnima inženirjema iz Maribora - Francu Kovačecu in Ivanu Mundi, ki sta v Metalni in Tamu dosegla velike dosežke - prvi je sodeloval pri industrijski gradnji več kot 300 objektov, kontejnerski žerjavi drugega pa so prisotni marsikje po svetu še danes," je povedal Križman.

​Poudaril je, da se brez dela, vztrajnosti, poštenosti, prizadevanj in prijateljstva ni mogoče prebiti skozi vse to, in po njegovem je Pavel Ledinek kot izjemen človek premogel vse te lastnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta