Ponosni na 250-letno tradicijo slovenskega čebelarstva

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
24.05.2022 00:00

Spar doniral 5.000 EUR Čebelarski zvezi Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enega izmed 42 uparjalnikov so se razveselili tudi otroci iz Vrtca Otona Župančiča iz Ljubljane.
Arhiv naročnika

Dvajsetega maja je bil svetovni dan čebel. Ta drobna, a zelo koristna bitja igrajo pomembno vlogo v naši prehranski verigi, saj brez njih ne bi bilo niti rastlin niti živali in ljudi. Da bi podprli poslanstvo čebelarjev in pomagali ohranjati tradicijo čebelarstva v Sloveniji, so v podjetju Spar Slovenija Čebelarski zvezi Slovenije podarili 5.000 evrov za izvajanje apiterapije za otroke ter nakup uparjalnikov za 27 vrtcev po Sloveniji. Uparjalniki bodo pomagali otrokom preprečevati in lajšati bolezni dihal predvsem v hladnejši polovici leta.

250-letna slovenska tradicija

V Sloveniji se dobro zavedamo pomena čebel in njihovega poslanstva, zato je čebelarstvo močno zasidrano v naši tradiciji. Začetek sega že v leto 1770, ko je cesarica Marija Terezija, ki je v Augartnu na Dunaju ustanovila prvo čebelarsko šolo na svetu, za prvega čebelarskega učitelja imenovala izjemnega poznavalca čebel Antona Janšo. Njegov nauk je pospešil razvoj čebelarstva, zato Janša velja tudi za začetnika modernega čebelarstva. 20. maj – njegov rojstni dan – pa je postal svetovni dan čebel.

V Sparu lahko najdete med iz čebelarstva Pislak Bali, ki medene dobrote ustvarja že od leta 1946.
Arhiv naročnika

Spar podpira slovenske čebelarje

Tudi v podjetju Spar Slovenija cenijo poslanstvo čebelarjev in njihove dejavnosti. Kot družbeno odgovorno podjetje si prizadevajo ohranjati kulturno in naravno dediščino ter se trudijo biti čim bolj vpeti v lokalno okolje in prispevati za dobre namene. Zato so Čebelarski zvezi Slovenije podarili 5.000 evrov za izvajanje apiterapije za otroke ter nakup uparjalnikov za 27 vrtcev po Sloveniji. ČZS želi namreč v letu 2022 dostop do apiterapije omogočiti predvsem otrokom z boleznimi dihal, okrepiti pa želijo tudi apiturizem, ki bi hkrati promoviral pomen čebel, čebelarsko tradicijo v Sloveniji, prednosti apiterapije ter slovenske naravne lepote.

Čebelja terapija za zdravje

Apiterapija je terapija, ki s pomočjo čebeljih pikov, pridelkov in pripravkov krepi imunski sistem ter preprečuje, lajša in zdravi nekatere zdravstvene težave, od celjenja ran, do zdravljenja težjih bolezenskih stanj.

Za apiterapijo uporabljamo pet čebeljih pridelkov: čebelji strup, cvetni prah, surovi med, matični mleček in propolis. Uživamo jih kot naravne pridelke ali pa iz njih pripravimo različne pripravke.

Arhiv naročnika

O čebelah z Nikom Škrlecem

Kranjska sivka je avtohtona slovenska čebela. Iz naših krajev se je razselila na vse kontinente in velja za drugo najbolj razširjeno vrsto medonosne čebele na svetu. Znana je kot odlična graditeljica satja in ima dobro sposobnost orientacije.

Vse o kranjski sivki je iz prve roke izvedel igralec in voditelj Nik Škrlec, ki je z otroki iz vrtca obiskal Hišo kranjske čebele v Višnji Gori – rojstnem kraju kranjske čebele. Vas zanima, kaj o čebelah vedo naši najmlajši? Oglejte si videu spodaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.