Povlekel ga je z ograje Glavnega mostu

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.02.2020 17:55

Tragično bi se lahko končalo dejanje starejšega gospoda na Glavnem mostu, če ne bi bilo v bližini pozornega mladeniča iz Trafike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Malec je hitro posredoval in pravočasno preprečil samomor.
Sašo Bizjak

Bil je petek, zgodaj popoldne, ko je nasmejan in energičen Jan Malec, ki je tudi ta dan delal v Trafiki - Muzeju za enega ob Glavnem mostu, opazil, da po zidanem oboku hodi starejši moški. "Med pogovorom s kolegom iz Sinagoge Domnom Kodričem sva opazila, da je starejši gospod najprej splezal na betonski zid, nato pa po zidu hodil proti železnemu delu mostu, torej vse bližje Dravi. Most je bil poln ljudi in opazovala sva, ali bo kdo reagiral. Ker ni, sem kar v kratkih rokavih stekel čez cesto za njim in se mu približal, ko je bil že skoraj pri začetku kovinske ograje mostu. Vedel sem, da ga ustrašiti ne smem, da ne bi padel, zato sem nasmejan začel pogovor in ga med pogovorom povlekel z ograje mostu," opisuje 26-letni Malec.

S pogovorom in ob čokoladi sta počakala pomoč

Sedla sta, se naslonila na zid kamnitega dela mostu in se pogovarjala. Mimoidoče mlado dekle je poklicalo policijo. Da je čas hitreje minil, sta se pogovarjala in pojedla čokoladici, ki jo je prav prav takrat mimo Malcu prinesla kolegica iz Poljske. Policisti so nato na klopci skupaj z moškim počakali na reševalce, ki so poskrbeli za človeka v hudi psihični stiski, ki ni prvič poskušal s samomorom.

Trafika je lani odprla vrata kot najmanjši muzej za enega. Jan Malec je tam vsak dan.
Sašo Bizjak

Mesto potrebuje Trafiko

Nanj so ponosni vsi v muzeju, še posebno pa je na svojega srčnega zaposlenega ponosna Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor: "Nekomu je rešil življenje in s tem naredil največ, kar lahko v življenju dobrega narediš. S tem se samo še dodatno potrjuje, da je naš muzej muzej srčnih, dobrih in pogumnih ljudi. Še sreča, da imamo Trafiko in našega 'višjega trafikanta' Jana."
Jan Malec med tem, ko Trafika piše nove mariborske zgodbe, razmišlja prav o tem, da moramo graditi medsebojne odnose in si pomagati. Z veseljem omogoči kakšnemu brezdomcu, da si v trafiki napolni svoj mobilni telefon, celo tri različne polnilce je priskrbel. Starejši radi pridejo na pogovor v Trafiko, Jan jih posluša. Meni, da bi Maribor potreboval več takšnih točk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta