Praznovanje 80-letnice, fantovščina, obisk nočnega kluba ... Maribor je na rdečem covid semaforju!

Andreja Kutin Lednik
11.09.2020 10:00

Praznovanje 80-letnice, fantovščina in obisk nočnega kluba ter druga druženja so viri okužb v Mariboru. Dodatni štirje okuženi v Domu Danice Vogrinec, skrbi tudi, da za 50 odstotkov okužb izvor ni znan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Završnik
Andrej Petelinsek

Maribor je na rdečem semaforju - incidenca, torej število okuženih na 100.000 ljudi v zadnjih 14 dnevih je 41. Nadaljuje se tudi širjenje okužb v Domu Danice Vogrinec, skupaj je sedaj v domu okuženih 20 ljudi, včeraj do šestih je bilo dodatno potrjenih 10 primerov v Mariboru nasploh. Zaradi zaskrbljujoče situacije so se sestali predstavniki občine, civilne zaščite in zdravstvenih ustanov, ki so pretresli situacijo in ugotovili, da službe delujejo dobro. V zadnjih štirih dnevih se je število brisov povečalo za štirikrat, včeraj je bilo odvzetih 330 brisov.

Andrej Petelinsek
Jernej Završnik
Andrej Petelinsek

Rojstni dan, fantovščina ...

Jernej Završnik, direktor zdravstvenega doma Maribor: "Maribor se je lahko v maju pohvalil s praktično nič primeri koronavirusa, zato se je lahko mesto razglasilo za koronaprosto cono. V zadnjih 14 dnevih pa je prišlo do izrazitega poslabšanja in tako smo včeraj prvič zabeležili več kot 40 primerov na 100.000 ljudi, kar pomeni, da je Maribor na rdečem semaforju. Resno nas skrbi, da imamo 18 pozitivnih primerov, ki so povezani s praznovanjem 80-letnice, imamo osem primerov, ki so povezani s praznovanjem fantovščine, in štiri, ki so povezani z obiskom nočnega kluba v Mariboru. Vse to nas na nek način opominja, da se to, za kar opozarjamo, da ni dobro početi, na žalost v Mariboru počne. Velik problem je tudi to, da v praktično 50 odstotkih primerov okuženih ne moremo več najti virov okužb. Po poročilih naših epidemiologov, ki ne zmorejo več vsega dela in so jim priskočili na pomoč kolegi iz Ljubljane, smo dobili opozorilo, da se bo, če se bo trend nadaljeval, začelo nekontrolirano širjenje virusa. To pomeni, da kakršen koli resen nadzor ni več mogoč. Prosimo ljudi, da se držijo navodil, za katere smo ugotovili, da delujejo. Imamo bolezen 21. stoletja, proti kateri se borimo z metodami 19. stoletja. Radi se primerjamo s Švedi, ampak Švedi vse stvari, o katerih se pogovarjamo, tudi upoštevajo in imajo izjemno dobre rezultate." Kapacitete za testiranje so, še pravi Zavšnik.

Potrebna bo pomoč države

Razmišljajo občinske službe o pomoči domu starostnikov, ki se je znašel v hudi zdravstveni zagati? Završnik: "To je velik izziv za kogarkoli, ki se mu to zgodi. Manjkata dve tretjini zaposlenih, a tudi mi smo v popolni zasedenosti naših kapacitet, zato se bojim, da ne bomo mogli pomagati, tudi v drugih primerih, denimo v domu Šmarje pri Jelšah, sami tega niso zmogli." Robič pa: "Tudi direktor je bil na sestanku, skušali bomo vzpostaviti še tesnejše dogovore o tem, kakšno pomoč in na kakšen način potrebujejo. Dejstvo je, da bomo pomagali na lokalnem in verjetno bo potrebna tudi pomoč na državni ravni. Podobne stvari se bodo še dogajale v drugih javni ustanovah. Vsak primer potegne za seboj 20, 30 odstotni izpad zaposlenih."

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta