Pred informativnimi dnevi na mariborski univerzi: Kaj morate vedeti

Ana Lah
11.02.2021 17:50
Bodoči študentje Univerze v Mariboru letos kljub epidemiji in zapletom z razpisom ne bodo prikrajšani za informativne dneve, bodo pa ti tokrat potekali na daljavo preko aplikacije Microsoft Teams.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati bodo na informativne dneve lahko vstopali preko skupne spletne točke informativni.um.si. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Razpis za vpis v študijske programe za prihodnje študijsko leto je bil, ker ga vlada ni kot vsako leto nemudoma potrdila, namesto 1. februarja objavljen ​šele 9. februarja. Rektor Univerze v Mariboru (UM) Zdravko Kačič je prepričan, da zaradi nekoliko zamaknjene časovnice ne bo kritičnih učinkov na potek razpisa, priznava pa, da so bili prikrajšani dijaki, saj so bili v tem času v negotovosti in zaskrbljeni zaradi svoje prihodnosti. "Zdaj, ko je razpis potrjen, ocenjujemo, da bomo lahko izpeljali vse predpisane postopke, dobro pa smo pripravljeni tudi na informativne dneve," je povedal na virtualni tiskovni konferenci.

V prvem prijavnem roku so voljo vsa vpisna mesta

Za študijsko leto 2021/22 Univerza v Mariboru razpisuje skupno 4488 vpisnih mest (za redni študij 3738 in izredni študij 750), na voljo je 81 študijskih programov. Vzpostavljena je skupna spletna točka informativni.um.si, s katere bodo lahko kandidati vstopali na informativne dneve posameznih fakultet. Na spletni strani moja.um.si lahko bodoči študentje že najdejo uporabne informacije o študiju na posameznih fakultetah pa tudi o bivanju v študentskem domu.

Univerza v Mariboru
Andrej Petelinšek

Informativni dnevi, na katerih bodo lahko študentje tudi v živo zastavljali vprašanja tako zaposlenim in študentom kot vodstvu, bodo potekali v petek, 12. februarja, ob 10. in 15. uri ter v soboto, 13. februarja, ob 10. uri preko spleta v aplikaciji Microsoft Teams. Kandidati se bodo podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, z možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločitev o študiju. Tisti, ki jih zanima bivanje v Študentskih domovih Univerze v Mariboru, pa se lahko udeležijo spletne predstavitve v petek in soboto ob 13.30.

Dejan Senekovič, vodja Visokošolske prijavno-informacijske službe na Univerzi v Mariboru, je izpostavil, da je tudi letos razpis izključno v elektronski obliki na portalu eVŠ. Bodočim študentom je priporočil, naj se prijavijo na prvem prijavnem roku, saj so le takrat na voljo vsa vpisna mesta. Študente je pozval, naj pravočasno oddajo prijavo in naj ne čakajo na zadnji rok, saj lahko od 16. februarja do 19. marca prijavo tudi spreminjajo in brišejo.

Andrej Petelinšek

V Mariboru odslej tudi študij dentalne medicine

Medicinska fakulteta UM je za prihajajoče študijsko leto razpisala novi enoviti magistrski študijski program dentalna medicina, zanj je razpisanih 20 mest za redni študij. Več vpisnih mest bo letos na voljo za programe zdravstvena nega, računalništvo in informacijske tehnologije, kemija in angleški jezik s književnostjo. ​

Medicinska fakulteta 
Andrej Petelinšek

Mihaela Koletnik, prorektorica za študijske dejavnosti UM, se je na tiskovni konferenci dotaknila tudi zaposljivosti diplomantov, ki je, kot je dejala, odvisna od stanja na trgu in smeri študija. "Trenutno so zelo zaposljivi študentje z medicinskih področij, zdravstva, tehnike, računalništva, matematike, fizike in logistike," je dejala. Teja Štrukelj, prorektorica za študentska vprašanja, pa je poudarila, da je študij tudi obdobje sklepanja novih prijateljstev in gradnje kariere. Študentje lahko ob študiju opravljajo tudi študentsko delo, se udeležujejo interesnih dejavnosti, društev, klubov, udejstvujejo pa se lahko prav tako kot študentski predstavniki.

SOS-pomočnik za dijake

Tudi Študentska organizacija univerze v Mariboru (Šoum) bo dijakom ponudila podporo pri odločitvi za študij. Na njihovi spletni strani je na voljo "SOS-pomočnik za dijake", ki odgovarja na najpogostejša vprašanja, dijaki pa si lahko ogledajo tudi video, zakaj študirati na UM.

Dejan Glazer, predsednik Šouma, je ob tem dejal, da naj si študentje izberejo študijsko smer, ki jih veseli, in poklic, ki ga bodo z veseljem opravljali, za neposredne izkušnje pa se lahko kadarkoli obrnejo na Šoum ali na študente tutorje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta