(PREJELI SMO) Materinski dom v Mariboru: Večkrat pokličejo, preden se opogumijo (2)

Simona Ratajc
04.04.2024 02:00

Odziv na navedbe nekdanje direktorice CSD Maribor Ružice Petrovič ob 20-letnici delovanja Materinskega doma Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Materinski dom Maribor je obeležil 20 let delovanja.
Andrej Petelinšek

Na članek, objavljen v Večeru, podajam izjavo v zvezi z nastankom programa Materinski dom Maribor ob 20-letnici delovanja Materinskega doma Maribor:  

Simona Ratajc, univ. dipl. soc. del., sem bila zaposlena v Enoti za pomoč posamezniku in družini pri CSD Maribor. Pomagala sem številnim materam z otroki, da so se opogumile izboljšati slabe bivanjske in družinske razmere. Odhod v obstoječi materinski dom je zanje predstavljal tuje in oddaljeno okolje. Na podlagi dela v praksi sem zaznala potrebo po materinskem domu v regiji. Idejo sem predstavila sodelavki Žanet Mithans, skupaj sva v celoti sami pripravili program. Moj prispevek je bil v vsebinskem in strokovnem delu, Žanet Mithans v finančnem delu, pridobivanju potrebnih sredstev za prijavo programa in hiše za Materinski dom. V letu 2003 sva skupaj s pomočjo JMSS Maribor pridobili prvo materinsko stanovanje in v letu 2004 hišo za Materinski dom na Jelovcu, takrat smo tudi sprejeli prve samske ženske in matere z otroki.  

Takratni direktorici Ružici Petrovič sva predstavili idejo, ko sva imeli v celoti pripravljen program. Program je celoten aktiv direktorjev Podravja podprl kot potreben za celotno regijo. Pomembno podporo sva dobili tudi od zdaj že pokojne Jožice Tolar, takratne direktorice Mladinskega doma Maribor.  

Navedba nekdanje direktorice Ružice Petrovič ob 20-letnici delovanja Materinskega doma Maribor, da je kot direktorica prepoznala potrebo, ki so jo uresničile skupaj s kolegicami, je zato neresnična in lažna. Pripravo in začetek izvajanja programa zelo dobro poznajo Mirjana Drofenik, posebej Ružica Petrovič in direktorica Marjana Bravc. Sedanja direktorica je bila s strani obeh soavtoric seznanjena o najini vlogi pri nastanku programa, od ideje do vzpostavitve delovanja. V tem obdobju sva intenzivno delali tudi v skupnosti, s krajani KS Bresternica - Gaj, pri vzpostavitvi novega programa v skupnosti, ki ima dolgoročno dober učinek. 

Za stroko socialnega dela in razvoj služb v določenem lokalnem okolju, v regiji ali tudi širše je problematično in nedopustno, če vodstveni delavki zavajata javnost in ne podata resničnih podatkov o prispevku posameznih socialnih delavk, strokovnjakinj pri nastanku določenega programa, službe. Pomen vodstva pri nastanku programa mora biti ravno nasproten, objektivno, resnično, pravično in pošteno predstaviti potrebo in nastanek novega programa, s prispevkom posameznih strokovnjakinj, enakovredno, z imeni in priimki.    

Ker že več let opozarjam na kršitve ustavne pravice do človekovega dostojanstva (priznanja dela in obstoja številnih zaposlenih, ki so/smo ustvarili programe, izvajali delo, ki pomeni dolgotrajen prispevek k izboljšanju in vzpostavitvi različnih in sodobnih oblik storitev pomoči) s prikrivanjem, izbrisi, lažnim prikazovanjem s strani vodstvenih delavcev CSD Maribor, direktorice in pomočnice direktorice, kar pomeni tudi kršitev deklaracije človekovih pravic (vsi smo enakopravni) in kršenje temeljnih konceptov in metod stroke socialnega dela, etike socialnega dela, demokratičnih in soustvarjalnih odnosov, prosim za objavo popravka prispevka.  

Simona Ratajc

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta