(VIDEO) Materinski dom v Mariboru: Večkrat pokličejo, preden se opogumijo

Jana Juvan Jana Juvan
17.11.2023 19:15

Materinski dom Maribor deluje že 20 let. V tem času je zatočišče in dom zagotavljal že 580 mamam in otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob prazniku Materinskega doma Maribor so zaplesali otroci iz brestrniškega vrtca.
Ob prazniku Materinskega doma Maribor so zaplesali otroci iz brestrniškega vrtca.
Andrej Petelinsek

V brestrniškem Domu krajanov so danes obeležili že 20 let Materinskega doma Maribor, v katerem je v tem času začasni dom našlo 580 oseb. V hiši je prostora za sedem mater in njihove otroke, za še dve pa je prostor v drugi stanovanjski enoti. Sobe Materinskega doma so precej zapolnjene. Trenutno tam biva osem mater in devet otrok. "V zadnjih letih opažamo, da je vedno več stisk med ljudmi. K nam se nameščajo mamice z otroki, ki so praviloma doživele nasilje v svoji primarni družini in kasneje velikokrat še v partnerski zvezi. In opažamo, da je vedno več povpraševanja, želje po pomoči za nameščanje v našo hišo in naš program," razlaga Mirjana Drofenik, vodja Materinskega doma Maribor.

Veliko mater, ki nimajo kam

Sprejmejo sicer veliko več klicev, kot je potem namestitev. "Nekatere večkrat pokličejo, preden se opogumijo priti k nam na osebni pogovor. To je proces in vsaka ženska potrebuje svoj čas, da sprejme to veliko odločitev, ki ni lahka - selitev iz domačega okolja, iz kraja, ki ga je vajena ..." razloži. Stanovalkam zagotavljajo psihosocialno pomoč, podporo in opolnomočenje med bivanjem. "Pomagamo mamicam v stiskah, tudi ko potrebujejo pomoč pri vzgoji otrok. Pa pri negi in nasploh skrbi za otroke. Seveda so v okviru centra za socialno delo še drugi programi, s katerimi sodelujemo in v katere so vključene naše mamice, tudi po odhodu od nas," nadaljuje.

Program so pripravili otroci iz Osnovne šole Kamnica
Andrej Petelinsek
Mirjana Drofenik, Marjana Bravc, Saša Arsenovič in Ružica Petrovič
Andrej Petelinsek

Idejo mariborskega materinskega doma je kot takratna direktorica CSD uresničila Ružica Petrovič. "Vsi naši programi nastanejo, ko je potreba tako velika, da moramo najti rešitve. Ko smo ugotovili, da imamo veliko mamic z otroki, ki nimajo kam, in je nujno, da jih nekje namestimo, smo se odločili, da gremo v to. Vedeli smo, da v Evropi take zadeve že obstajajo, zato smo se s kolegicami lotile tega izziva, ki je bil res velik, a mi ni niti za trenutek žal, da smo šli v to," nam je povedala po toplem kulturnem programu, ki so ga pripravili otroci iz brestrniškega vrtca in Osnovne šole Kamnica ter mlada pevka Ela Alič. Slišali smo lahko tudi čustven zapis ene od stanovalk, ki je opisala, kako se je počutila, potem ko je najprej ostala brez službe, nato pa še brez doma. In o podpori, ki je je bila deležna v Materinskem domu. "To je bilo eno mojih najčudovitejših poletij v življenju. Brez vas z otrokom letos morja ne bi videla," je med drugim zapisala.

Župan obljubil denar

"20 let se trudite nadomestiti najbolj osnovno celico, ki se ji reče družina in je vsem ne uspe ohraniti skupaj. Delite hormon sreče in povezovanja. Ne bi želel biti v vaši koži, to delo je čustveno zelo zahtevno," pa je v nagovoru dejal mariborski župan Saša Arsenovič. Povedal je še, da je financiranje Materinskega doma neobvezna naloga občine, a obljubil, da bodo kljub temu vedno našli denar zanj. S tem se je odzval na nagovor direktorice CSD Marjane Bravc, ki je izpostavila "nesrečno financiranje" in se zahvalila vsem donatorjem in financerjem programa, ki ga kljub vsemu omogočajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta