Prejeli smo: Rdeči križ Maribor: Za socialo ni denarja, za nogomet milijoni (2)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V članku sekretar območnega združenja Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek opozarja na težave, ki utegnejo nastati na področju humanitarne pomoči kot posledica zmanjšanja sredstev iz EU. Pri tem največ (neargumentiranih) očitkov leti na Mestno občino Maribor, zato podajamo nekatere odgovore.
Gospod Dolinšek je, skupaj s predsednikom OZ RK Maribor dr. Jernejem Završnikom, na sestanku z vodstvom občine prejšnji teden dobil izčrpno informacijo o zmožnostih občinskega proračuna. Vodstvo z županom Sašo Arsenovičem je tudi dalo jasno vedeti, da sociala ostaja ena od prioritet občinskega vodstva. Skupni dogovor pa je bil, da od države zahtevamo več finančne podpore za to regijo.
MOM nameni za socialno varstvo v proračunu veliko: v letu 2019 skoraj 6,6 milijona evrov, v proračunu 2020 je predvidenih nekaj več kot 7 milijonov. Zavedamo se, da je treba stiske ljudi reševati prednostno, seveda pa v okviru tega, kar je na voljo. Upoštevati moramo, da programi RK niso zakonsko obvezne naloge občin, zato za njih od države ne dobimo sredstev. Ob tem, da že to, kar prejmemo za obvezne naloge, ne zadošča za financiranje le-teh: letno dobi Maribor od dohodnin za okoli 20 milijonov evrov manj, kot ima stroškov z obveznimi nalogami.
Če govorimo o programih RK: v letu 2019 je MOM območno združenje RK sofinancirala v višini 135.453 evrov. Ti so šli za humanitarno pomoč ljudem v stiski pa tudi za zdravstveno preventivo, krvodajalstvo, delovanje krajevnih organizacij. V letu 2018 (volilno leto!) je RK iz mariborskega proračuna prejel skupno 147.000 evrov (letna pogodba in dva aneksa), leto poprej 100.000 evrov, v 2016. letu 85.600 evrov in v 2015. letu 74.500 evrov. Za letos je predvidenih 134.600 evrov.
MOM letos tudi ne krči programa za prehranske pakete - ohranjamo financiranje 2000 paketov na leto. Ne more pa občina sama blažiti primanjkljaja, ki nastane zaradi znižanja obsega sredstev pri drugih financerjih. Če EU in država zmanjšujeta humanitarno pomoč, je to zaradi gospodarske rasti in drugih kazalnikov, ki pričajo o izboljšanju socialne slike. V MOM stopnja registrirane brezposelnosti vseskozi pada - v letu 2016 je bila še 16-odstotna, lani 12-odstotna -, zvišuje se tudi denarna socialna pomoč. Če bo zaradi zmanjšanja evropskega sofinanciranja slika v Mariboru kljub temu res tako kritična, kot trdi gospod Dolinšek, bi bilo mogoče prav, da tudi RK aktivno pristopi k lajšanju situacije. Lahko, denimo, poišče še druge vire za financiranje lastnih manipulativnih stroškov, ki so všteti v ceni posameznega prehranskega paketa in ki tudi niso zanemarljivi.
Mag. Lidija Ferk, Odnosi z javnostmi, Mestna občina Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta