(PREJELI SMO) Župan prisluhnil pobudi gostincev (2)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Na Mestni občini Maribor smo presenečeni nad komentarjem gospe Zekire Marković, lastnice Baščaršije, v katerem je glede pobude župana Saše Arsenoviča za oprostitev gostincev plačila najema gostinskih vrtov za maj in junij dejala: "To je pozitivna poteza, čeravno je oprostitev plačila samo za maj in junij vsekakor premalo. Nepošteno se mi zdi, da smo tudi v času popolnega zaprtja plačevali gostinske vrtove. Torej takrat, ko so bile naše blagajne prazne. Je pa res, da gostinci takrat nismo pravočasno odreagirali. Bi pa bilo dobro, da bi nam tisti denar občina sedaj nekako povrnila." Navedbe v komentarju o nepoštenem ravnanju občine ne držijo.

Kot smo medijem in javnosti v preteklosti večkrat pojasnili, je Mestna občina Maribor 2. 11. 2020 sprejela sklep, da v obdobju trajanja razglašene epidemije nalezljive bolezni covid-19, to je od vključno 19. 10. 2020 do preklica epidemije, začasno ne bo zaračunala najemnine oziroma uporabnine za poslovne prostore, objekte, rabo javnih površin in zemljišč v lasti občine tistim najemnikom poslovnih prostorov in zemljišč ter uporabnikom javnih površin, ki jim je zaradi ukrepov države bilo onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti in so bili primorani te prostore in gostinske vrtove zapreti.

Prav tako je MO Maribor po prvem valu epidemije za pomoč gostincem objavila dva javna razpisa za dodelitev nefinančne subvencije plačila najemnine za uporabo javne površine za postavitev gostinskih vrtov v lasti Mestne občine Maribor. Skupno je bilo dodeljenih za 17.379,19 evra nefinančnih subvencij.

Gospa Marković se na omenjena razpisa ni prijavila oziroma ni oddala vloge za dodelitev nefinančne subvencije, zato njen komentar še toliko bolj preseneča.

Ob tem naj še dodamo, da smo ob zadnji sprostitvi vladnih ukrepov, ki so 19. 4. 2021 gostincem omogočili obratovanje na gostinskih vrtovih in terasah, odločili, da obdobje nezaračunavanja, kot začasni ukrep, podaljšamo oziroma da zgoraj omenjenega sklepa, ki za uporabnike javnih površin velja do preklica epidemije, za zdaj ne spreminjamo. V skladu s to odločitvijo, katere namen je bil gostincem omogočiti lažji ponovni zagon, računi za april niso bili izdani, plačila uporabnine pa bodo gostinci oproščeni tudi za maj in junij.

Sanja Hrgota, odnosi z javnostmi, Mestna občina Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta