Premiki v Termah Maribor: Fontana v lasti Diagnostičnega centra Bled. In kaj bo z Rusi?

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
05.04.2019 21:06

Diagnostični center Bled je postal lastnik mariborskega Medicinsko-termalnega centra Fontana. Blejci imajo smele načrte. Hkrati je to zgodba o (do)končni razprodaji nekdaj velikega mariborskega turističnega podjetja, ki je po ruskem prevzemu v zatonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fontana
Andrej Petelinšek

Diagnostični center Bled (DC Bled) je postal lastnik Fontane in v četrtek smo se srečali z zaposlenimi, je za Večer potrdil direktor blejskega podjetja Zvone Novina. Kupnina, ki so jo nakazali Termam Maribor, je poslovna skrivnost. "Ne gre za sovražni prevzem, nikakor, nasprotno. Prihajamo, ker smo v Fontani prepoznali pomemben potencial, želimo jo razvijati naprej, smo ugledna ustanova, imamo znanje, ki ga lahko prenesemo, in jasne strateške usmeritve. Ponudbo v Mariboru bomo še okrepili, menim, da mesto in regija z nami pridobivata," pravi Novina. Večjih sprememb za zaposlene ne bo, kvečjemu bodo potrebovali še kakšne okrepitve. "Z zaposlenimi smo se pogovarjali in imamo zelo pozitiven odziv," pravi Novina.

Naslov - Vsebina(Bile so) Terme Maribor MTC Fontana Travel Shop Zdravstvo Trgovina Habakuk Ibis (Orel) Štajerc Pri treh ribnikih Gostinstvo Mercure (Piramida) Bellevue Hoteli IzrisalNatalija Jurše
Zvone Novina, direktor DC Bled: "Ponudbo v Mariboru bomo še okrepili, menim, da mesto in regija z nami pridobivata."
DC Bled

Zdrav finančni steber

Če so s prihodom strateškega partnerja, kar je DC Bled je, perspektive Fontane celo izboljšujejo, pa je druga plat zgodbe razprodaja premoženja nekoč velikega mariborskega turističnega, gostinskega in zdraviliškega podjetja in hotelirja Terme Maribor. Te so od 2012. v ruski lasti. Medicinsko-termalni center Fontana je bil ob Travel Shopih, ki so bili prodani septembra 2017, s čimer so zapirali nekatere dolgove do Sberbanke, eden od finančno zdravih delov Term Maribor. Poglejmo podatke: Fontana je še leta 2017 ustvarila 4,6 milijona evrov prihodkov in slabega pol milijona evrov dobička. Lanski rezultati še niso na voljo. Z denarnim tokom Fontane so Rusi pomembno financirali slabše poslovanje svojih hotelov, ki v večini delajo izgubo.

Padla "švicarska ovira"

Na poti do realizacije posla je bila še ena ovira. Rusi - Terme Maribor trenutno vodi Tatjana Karpovitš - zaradi začasne odredbe namreč niso smeli prosto razpolagati s Fontano. V letih 2013 in 2014 so namreč Terme Maribor, takrat jih je vodil Borut Rojs, po neuspešnih pogajanjih z Novo KBM najele dva kredita v višini 1,1 milijona evrov pri švicarskem podjetju Griffin Trust Services. O tem je v zadnjih letih tekel tudi sodni spor, a očitno so se dogovorili in je bila začasna odredba umaknjena. Ruski lastniki, ki so zadnja leta kot po tekočem traku menjevali vodstvo podjetja, že nekaj časa iščejo izhod iz mariborskega zgodbe, ki jo je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine v zadnjem obdobju zaznamovalo predvsem izčrpavanje.

Igor Napast

Do Gazproma

Ruski investitorji so se ob prevzemu Term sprva skrivali za poštnimi nabiralniki v davčnih oazah, kasneje pa se je pokazalo, da gre za ljudi iz sistema ruskega naftnega mogotca Gazproma. Terme Maribor obvladujejo prek podjetja Platanus, ki ima po novem sedež v Kopru, in finančnega holdinga Factoring Finans. Nekdanja Piramida in Orel sta že nekaj časa vključena v franšizo hotelske multinacionalke AccorHotels in že nekaj časa se v mestu po poslovnih krogih širijo ugibanja, ali ne bosta na neki točki tudi končala v njihovi lasti. Hotel Bellevue je že prenesen na drugo podjetje in je naprodaj. Enako tudi gostilna Pri treh ribnikih, a trenutno kupca še nimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta