Prihodnji teden v Mariboru od vinske avanture do kulture na festivalu najstarejše trte

NA
20.09.2024 13:00

V četrtek, 26. septembra, se bo v Mariboru pričel štiridnevni festival Stare trte. Vrhunec bo v nedeljo, ko bo trgatev najstarejše trte. Kaj vse se bo dogajalo? Objavljamo pregled po dnevih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V četrtek, 26. septembra, se bo v Mariboru pričel festival najstarejše trte, s katerim se v štajerski prestolnici poklonijo 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu. Štiridnevni festivalski program, ki ga pripravlja Zavod za turizem Maribor, vključuje vinsko-kulinarične večere, tržnico slovenskih dobrot, tradicionalno splavarjenje po Dravi, pohod po mestnih gričih in druge dogodke.

Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc je ob tem dejal, da je "najstarejša trta svetilnik turistične ponudbe v Mariboru in okolici ter vse bolj uveljavljena ikona v slovenskem turizmu. Prireditve ne odražajo le tradicije in kulturne dediščine našega mesta, ampak tudi sveže, urbane trende, s katerimi se približujemo milenijcem, ogromni ciljni skupini, ki išče raznovrstna, avtentična in kulturno obarvana doživetja. Letos bomo s festivalom gostovali tudi v kulturnih hramih in tako ponovno potrdili naš letošnji slogan - celo mesto je oder."

Andrej Petelinšek

ČETRTEK, 26. september

Letos bo festival gostoval tudi v kulturnih prizoriščih - v Umetnostni galeriji Maribor, kjer bo v četrtek ob 10. uri razprava z naslovom Za dobrim vinom ni treba iskati lepe etikete. 

Na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika bodo odprli razstavo fotografij na prostem o umetniški sceni v Mariboru različnih avtorjev.

V restavraciji Luft bodo vse štiri festivalske dni ponujali degustacijski paket z ginom iz štajerske jurke. Cena: 14,90 evra. 

PETEK. 27. september

Na svetovni dan turizma, 27. septembra, bo Zavod za turizem Maribor organiziral brezplačna vodena ogleda po središču Maribora (ob 11. in 16. uri izpred TIC Maribor).

Od petka do sobote (od 10. do 18. ure) bodo kulinarične užitke in dobrote ponujali na stojnicah na Glavnem trgu.  

Med arkadami mariborskega gradu bo ob 19. uri kulinarično-vinska avantura z glasbeno spremljavo. Prodaja vina in hrane na kupone.

SOBOTA, 28. september

Na Glavnem trgu bo od 10. ure naprej razstava starodobnih avtomobilov. 

Ob 10. uri se bo izpred pop-upa hiše najstarejše trte na Lentu začel sprehod po treh gričih (Kalvariji, Mestnem hribu in Piramidi) v spremstvu vodnikov. Cena: 5 evrov.

Vožnje s splavom po reki Dravi bodo v soboto ob 9.30, 12. uri in 14.30 z odhodom iz Koblarjevega zaliva ter v nedeljo ob 11.30 prav tako iz Koblarjevega zaliva. Cena: 12 evrov, otroci do 9 let brezplačno.

Vinsko-kulinarična simfonija bo tudi v restavraciji Sedem ob 19. uri. Cena: 70 evrov na osebo.

NEDELJA, 29. september

Vrhunec dogajanja bo v nedeljo, ko bo na Lentu trgatev najstarejše trte. Svečana prireditev se bo začela ob 10. uri. 

Na Trgu stare trte bo od 10. do 14. ure tržnica kmetij, kjer bodo ponujali tudi malico.

Program si lahko ogledate na spletni strani VisitMaribor.

Vodeni ogledi Vinagove kleti so mogoči vsak dan ob predhodni najavi. Cena, ki vključuje degustacijo dveh do štirih vzorcev vina: 20 evrov.

Muzej najstarejše trte je odprt od torka do nedelje. Vstopnina: 12 evrov.

Stane Kocutar 
Andrej Petelinsek

Stane Kocutar, skrbnik najstarejše trte, katere prvi grozd bo na nedeljski trgatvi odrezal Jože Protner, je povedal: "Pozeba, ki je letos zaznamoval del štajerskih vinogradov, naše trte ni prizadela. Je pa že s tvorbo cvetnih zasnov dala vedeti, da grozdja ne bo veliko. Po vlažni pomladi se nam je zgodil pospešek zorenja in če bi iskali najbolj idealen čas za letošnjo trgatev, bi ga našli v zadnjih dneh avgusta. V navezi s kletarjem mag. Janezom Valdhuberjem smo sprejeli odločitev, da trgatev v največji meri opravimo 11. septembra. Del pridelka na najstarejši trti pa smo pustili za praznično trgatev." Iz Zavoda za turizem Maribor so sporočili še, da so "po spletu srečnih okoliščin pridobili originalno zaprto stekleničko prve polnitve vin najstarejše trte letnika 1987, kar je popolno presenečenje, saj smo bili prepričani, da so vse stekleničke zgodovinske polnitve prve trgatve izgubljene – a se je izkazalo, da niso. Steklenička bo prvič javno predstavljena na dogodku VinDel 16. oktobra, kasneje pa predana Muzeju najstarejše trte na svetu."

Letošnji pridelek obeh potomk je 38 kilogramov grozdja z vsebnostjo sladkorja 88 Oe, pridelek najstarejše trte pa 14 kilogramov grozdja (nekaj ga je še na trti) z vsebnostjo sladkorja rekordnih 91 Oe stopinj. V zadnjih 38 letih je bil najnižji pridelek v letu 2011 – 13 kilogramov in najvišji v letu 2019 – 107 kilogramov.

Edward Clug je lani odrezal prvi grozd Stare trte
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta