Rače: Za čistilno napravo pridobili 1,4 milijona evropskega denarja

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.01.2020 14:40

Občina Rače - Fram je pridobila skoraj 1,4 milijona evrov evropskega denarja za izgradnjo komunalne čistilne naprave. Ta bi lahko delovala že prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na lokaciji sedanje čistilne naprave bo tudi nova, ki bo povzročala manj smradu in hrupa.
Barbara Bradač

Sedanja čistilna naprava v Račah, ki je bila zgrajena leta 1976, bo kmalu preteklost. Občina Rače - Fram je končno ugledala še zadnjo zeleno luč za zgraditev nove čistilne naprave v Račah. Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je občini odobrila črpanje slabih 1,4 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Okoli 2,4 milijona evrov bo občina zagotovila sama, okrog 340 tisoč evrov je prispevek iz državnega proračuna.
Ne samo da je sedanja biološka čistilna naprava premajhna, preobremenjena, zastarana, razpokana, vir smradu in hrupa, temveč so na iztokih očiščenih odpadnih vod iz naprave v potok Žabnik prekoračene mejne vrednosti nekaterih snovi, med njimi tudi amonijevega dušika. Zaradi čezmernega obremenjevanja okolja je inšpekcija za okolje in naravo občini odredila, da mora zgraditi novo čistilno napravo, vključno z zadrževalnikom čistilnega vala, do konca leta 2018. Ker pa čistilna naprava ni bila pravočasno zgrajena, je nad občino visel tudi izrek globe zaradi nespoštovanja inšpekcijske odredbe.

Barbara Bradač

Kamen se jim je odvalil od srca

A kot je v preteklosti večkrat poudaril župan občine Branko Ledinek, so v zamudi zaradi občinskega boja z državno birokracijo. Že pred več kot petimi leti so se aktivno lotili projekta z zbiranjem potrebnih soglasij in dokumentacije. Leta 2017 so občinski svetniki potrdili investicijski projekt, študija izvedljivosti je bila posredovana na ministrstvo za okolje leta 2018, septembra lani so z ministrstva prejeli sporočilo o opravljenem zaključnem pregledu, a o vlogi se je moral izjasniti še SVRK. Ta je sredi letošnjega januarja odobril črpanje evropskih sredstev.

Odstranjevala bo tudi dušik in fosfor

Nova čistilna naprava bo omogočala kapaciteto 9600 populacijskih enot, kar je 5000 več kot obstoječa, in bo omogočala tudi možnost povečanja števila enot. Opravljala bo biološko čiščenje odpadnih komunalnih, industrijskih in padavinskih odpadnih voda, po sistemu SBR-tehnologije. "Industrijske vode morajo biti predhodno obvezno tehnološko očiščene in šele nato so lahko spuščene na našo čistilno napravo," opozarja Samo Rajšp, višji svetovalec za komunalo in varstvo okolja na občini. V nasprotju s sedanjo čistilno napravo bo nova ob primarnem in sekundarnem opravljala še terciarno čiščenje. "Tako bo iz odpadnih voda odstranjevala tudi dušik in fosfor," je pojasnil Rajšp.
Sicer pa je Občina Rače - Fram s čistilno napravo prva, ki je prejela pozitivno odločitev za okoljski projekt, izbrana na podlagi drugega povabila dogovora za razvoj regij, saj je imela najbolje pripravljen projekt. Prijavljenih in pripravljenih za izvedbo je še 46 projektov s področja odvajanja in čiščenja voda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta