Rajzefiber: Oživeli so Gosposko, sedaj bodo morali ven?

Branka Bezjak Branka Bezjak
25.04.2019 15:52

Mariborska občina je razpisala zbiranje ponudb za prostora, ki ju sedaj zasedata socialni podjetji. V petih letih sta skrbeli za živo, raznoliko, lokalno ponudbo v središču mesta in bili kot društvi v javnem interesu oproščeni tudi plačila najemnine. V občini odgovarjajo, da tak postopek določa zakon in da podaljšanje brez tega ni možno ter upajo, da se bodo potegovali za prostore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Od prejšnjega tedna objavljeno javno zbiranje ponudb za oddajo prostorov na Gosposki ulici 11 in 7. Prvega zaseda Društvo Hiša! s programom Rajzefiber, v drugem prostoru je destinacijska trgovina Artmijemar, v kateri se prodajajo tipični lokalni spominki, izdelki domačih oblikovalcev. Oboji zadnjih pet let niso plačevali najemnine, ker imajo status delovanja v javnem interesu. Spomnimo, Hiša! je z Rajzefibrom slab mesec nazaj izvedla brezplačni Festival sprehodov, sicer so znana njihova Živa dvorišča, Živa Gosposka, Podzemni rovi Tezno in druge.
V občini sedaj trdijo, da jim pogodbe ne morejo kar podaljšati, ker da jim zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti tega ne omogoča, ampak se mora izvesti nov postopek, s katerim občina išče interes za morebitno profitno najemnino. "Vodstvo MO Maribor se zaveda pomena in doprinosa vsebin Rajzefiber biroja mestu, prav tako pa podpira delovanje omenjene organizacije tudi s programskimi in projektnimi razpisi. Nikakor si vodstvo ne prizadeva, da bi društvo moralo zapustiti svoje poslovne prostore na Gosposki ulici 11, vendar zgolj upošteva zakon," so še zapisali v občini. Želijo si, izpostavljajo, da se društvo Hiša! javnega zbiranja ponudb udeleži in še naprej ostane v omenjenih prostorih, če jim ti ustrezajo, "vendar hkrati strogo zagovarja načelo legalitete in vsa zakonska načela upravljanja s stvarnim premoženjem, kar pa bo v celoti doseženo le skozi izpeljan predpisan postopek oddaje nepremičnega premoženja."

Znaten delež so ustvarili tudi s prodajo, največ pa s programi, za katere so denar dobili preko razpisov. 
Sašo Bizjak

Ni bilo komunikacije

V Hiši odgovarjajo, da so pripravljeni plačati najemnino, a jih, glede na to, da je občina predpisala postopek, v katerem interesenti svojo ponudbo, ki pa ne sme biti nižja od izhodiščne (za Gosposko 11 je cena 609 evrov, za prostor na Gosposki 7 je izhodišče 732 evrov), pošljejo v zaprti kuverti, lahko s ponudbo prehiti zgolj za en evro. "Druga večja zagata je varščina, ki jo je treba samo za oddajo ponudbe plačati v višini 3600 evrov. To pa si, kljub uspehom, težko izborimo." Poudarjajo še, da so se zavedali, da jim konec maja poteče pogodba, zato so se že oktobra lani obrnili na občino z željo po sestanku, a dobili odgovor, da se bo to reševalo dva meseca pred iztekom pogodbe. Februarja letos so nato začeli dobivati zgolj skope odgovore, sklicujoč se na zakon. Nato so dva tedna nazaj prvič izvedeli, da gre prostor na dražbo ne da bi se pred tem kdorkoli sestal z njimi, da bi jim dal možnost, da pojasnijo, kaj počnejo in da tukaj tudi ostanejo, čeprav so pisali, da želijo plačevati najemnino. Enako, da sploh ni imela priložnosti predstavnikom občine razložiti o njihovem dela in pomenu prostora z vsebino Artmijemar, je povedala vodja Darja Viher. 

Artmijemar je pogosto tudi info točka, ne le prodajalnica lokalnih izdelkov. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta