Raziskovalnega duha v Mariboru ne zmanjkuje: Kar 326 mladih sodelovalo pri natečaju Mladi za napredek Maribora

Barbara Bradač
07.05.2021 17:43
Danes podelili nagrade najboljšim mladim raziskovalcem, mentorjem in šolam natečaja Mladi za napredek Maribora, kamor je letos prispelo 199 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov iz mariborskih osnovnih in srednjih šol
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni jim uspelo srečanje na nostalgični lokaciji Narodnega doma Maribor. Letos je bil preko spleta prenos razglasitve najboljših iz svečane dvorane Rotovž 
Tadej Regent

Osnovnošolci in dijaki praktično vseh mariborskih osnovnih in srednjih šol lahko iz leta v leto svojo ustvarjalnost in vedoželjnost izrazijo tudi z inovacijskimi in raziskovalnimi nalogami v okviru natečaja Mladi za napredek Maribora. Na letošnji natečaj je prispelo 199 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov (82 iz mariborskih osnovnih šol ter 117 iz srednjih šol) 326 mladih avtorjev, nastajale pa so pod vodstvom več 169 mentorjev. Najboljše med njimi so razglasili danes v dvorani Rotovž. Tako kot lani je tudi letos koronavirus zamešal štrene - tako kot zagovori nalog, je tudi razglasitev najboljših potekala na daljavo.

{api_embed_photo}662037{/api_embed_photo}

"Mladi ste prihodnost Maribora, mladi boste poskrbeli za napredek Maribora in vaše naloge so dokaz k temu," je mlade preko spleta nagovoril mariborski podžupan Samo Peter Medved. "Znotraj zahtevnih časov se vedno najdejo možnosti, če le imamo voljo, če le sledimo svoji radovednosti, če smo le motivirani, da premagamo tisto, kar ni najbolj enostavno," je povedala predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič in prav veliko odličnih nalog je dokaz za to. 

Marko Vanovšek

Kot najboljša med najboljšimi je bila razglašena raziskovalna naloga s področja kemije in kemijske tehnologije Piroliza in gazifikacija avtorja Brina Natererja iz OŠ Malečnik. Med srednješolci pa se je najboljše odrezal Marko Balažič iz Prve gimnazije Maribor z nalogo s področja umetnosti Pomen in simbolika katoliških liturgičnih oblačil na Slovenskem.

Najuspešnejša osnovna šola je že peto leto zapored OŠ Janka Padežnika, od koder prihaja ponovno tudi najuspešnejša osnovnošolska mentorica Mateja Slana Mesarič, učiteljica matematike in tehnike . Najuspešnejša med srednjimi šolami je II. gimnazija Maribor. Najbolj pa je med šolami napredoval Tehniški šolski center Maribor, ki je prejel Nagrado Pustolovščina. Iz te šole tudi prihaja tudi najboljši srednješolski mentor Mihael Kukovec.

{api_embed_photo}662029{/api_embed_photo}

"Med mladimi splošen interes za raziskovalno dejavnost ne pojenja. Raziskovanje je ob podpori tehnike postalo veliko bolj privlačno, enostavno in zanimivo. Za številne sodelujoče pomeni sodelovanje v natečaju Mladi za napredek Maribora prvo srečanje s samostojnim raziskovanjem. Na ta način si pridobivajo nove izkušnje in znanja, ki jih bodo spremljala na poti življenja," je povedala Urša Žiger, koordinatorica programa Mladi za napredek Maribora pri ZPM Maribor.

Program je s svojim glasbenim nastopom obogatil Vito Beton iz OŠ Franceta Prešerna.
Tadej Regent

Prav vsa raziskovalna področja, mladi lahko svojo možgane 'kravžljajo' znotraj 33 različnih področij, nagovarjajo osnovnošolce in dijake. "Prav vsi raziskovanja željni najdejo temo, področje tudi zase. Zanimanje za posamezna področja se z leti spreminja, naloge so zelo pogosto odraz aktualnega dogajanja, razvoja, inovacijski predlogi nam odkrivajo pot naprej. Letos so osnovnošolci največ naj več nalog oddali na področjih sociologije ter psihologije in pedagogike. Pri srednješolcih je razpršenost večja, med drugim jih zelo privlačita elektrotehnika in elektronika, pa računalništvo ter književnost in slovenski jezik. Zanimanje za posamezna področja se z leti spreminja, naloge so zelo pogosto odraz aktualnega dogajanja, razvoja, inovacijski predlogi nam odkrivajo pot naprej. Tako so letos posegali po temah, ki so obravnavale obravnavalo epidemijo in koronavirus," še dodaja koordinatorica.

Samo Peter Medved, Nina Babič, Božo Raušl
Tadej Regent

Kako kakovostno delo opravijo mladi, njihovi mentorji, člani ocenjevalnih komisij in Urša Žiger, koordinatorica programa, pove podatek, da so naloge, ki se uvrstijo na državno srečanje izjemno uspešne. Vsako leto prejmejo okoli četrtino vseh podeljenih zlatih priznanj (lani celo 30 odstotkov) in četrtino srebrnih. "Kar je največ v državi," je ponosna Žigerjeva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta