Rdeči baloni za posebne ljudi med nami

Branka Bezjak Branka Bezjak
09.03.2019 13:53

Vseslovenski pohod ob mednarodnem dnevu redkih bolezni tokrat pod pokroviteljstvom predsednikov Slovenije in Hrvaške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor in Petra Greiner na čelu pohoda po mariborskih ulicah. 
Sašo Bizjak

"Ta sprehod spreminja svet, naredi več kot tisoč besed. Ljudje vidijo, se pogovarjajo, nekateri to prvič opazijo in  vse to v kolektivni zavesti spreminja pogled na osebe, ki imajo kakšne motnje," je predsednik republike Borut Pahor povedal danes v Mariboru po pohodu z rdečimi baloni po središču mesta: "To so majhni koraki za velike cilje. To je sicer slogan za eno drugo dobrodelno akcijo, a velja tudi za to. In treba je samo hodit naprej."
Letos, ko je bil ta dogodek že peti zapovrstjo, pohodi niso potekali hkrati v več slovenskih mestih, ampak tudi čez mejo. Predsednik Pahor je rdeči balon letos simbolično predal tudi hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, s katero sta bila tudi sopokrovitelja dogodka, ki je tako povezal skupaj šestnajst mest, tri države in vsaj 1500 ljudi.
​Namen dogodka, ki je tudi v Mariboru vse bolj obiskan, je ob dnevu redkih bolezni, ki je sicer na prav tako redek datum, 29. februar, opozoriti na osebe, ki jih je doletela kakšna od posebnih bolezni ali motnja. Predvsem pa ob tem odpravljati predsodke, stigmo, s čimer se te osebe in njihovi bližnji soočajo v vsakodnevnem življenju.
"V otroštvu moji sošolci niso odobravali, so se umikali, bilo jih je strah, če je oseba iz moje družine, ki ima težave, prišla z menoj na dvorišče. Jaz naj bi se tega sramoval. Toda ni me bilo sram in tega, zakaj naj bi me bilo, če ima moja teta motnje v duševnem razvoju, nisem nikoli razumel. A sčasoma se okolica spreminja, vsak še tako drugačen otrok je ljubljen. Zato sem hvaležen Petri Greiner in ostalim za vse, kar ste in še boste storili," je dodal predsednik.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta