Regres v mariborskih občinskih podjetjih: Že januarja so v Energetiki dobili 1821 evrov

Igor Selan
14.04.2021 02:00
Razlike v času in višini izplačila regresa v Javnem holdingu Maribor: medtem ko so ga v Energetiki, Mariborskem vodovodu in Pogrebnem podjetju že dobili, ga v Nigradu, Snagi in Marpromu še niso.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javni holding Maribor bo regres zaposlenim enotno izplačeval šele od prihodnjega leta. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Medtem ko večina zaposlenih v Sloveniji čaka na izplačilo regresa za letni dopust, pa so se ga zaposleni v nekaterih mariborskih občinskih podjetjih že razveselili. Pri tem izstopa, da je regres dobil tudi del zaposlenih, ki so bili iz občinskih podjetij nedavno preneseni v Javni holding Maribor (JHMB), medtem ko drugi del nanj še čaka, prav tako so opazne tudi razlike v višini izplačila.

Z izplačilom regresa so tako pohiteli v Energetiki, kjer so zaposleni regres v višini 1821,44 evra prejeli že 11. januarja. Kot je pojasnil direktor Alan Perc, so se za zgodnejše izplačilo, običajno so regres izplačevali v februarju, odločili zaradi enakopravne obravnave vseh zaposlenih, petnajst sodelavcev je namreč pet dni za tem prešlo na holding. Mesec dni kasneje je delu zaposlenih regres izplačal tudi holding, prejeli so ga tisti, ki so vanj prešli iz Mariborskega vodovoda in Pogrebnega podjetja Maribor, izplačilo je znašalo 2027,21 evra. V obeh primerih je bil regres izplačan na podlagi podjetniških kolektivnih pogodb, ki veljata v teh dveh matičnih družbah.

Snaga in Nigrad: v višini povprečne mesečne plače

Zaposleni v preostalih treh družbah, združenih v holding, torej v Snagi, Nigradu in Marpromu, bodo na izplačilo regresa morali počakati. Nigrad ga bo, tako kot v preteklih letih, izplačal med 30. majem in 2. junijem, Snaga pa, kot sporočajo, v skladu z zakonsko določenimi roki, predvidoma torej do konca junija. Oboji bodo v skladu s podjetniško oziroma kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, ki velja v omenjenih družbah, dobili regres v višini povprečne mesečne plače v preteklem mesecu. Glede na zadnjo znano povprečno plačo, ta je bila izračunana za januar 2021, se jim obeta izplačilo okrog 1970 evrov.

Zaposlenim v Marpromu se obeta izplačilo v dveh ali celo treh obrokih. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Krajši konec bodo potegnili zaposleni v Marpromu. Ne le, da se jim, odvisno od poslovnih rezultatov preteklega in tekočega leta, obeta izplačilo v dveh ali celo treh obrokih, tudi izplačilo bo precej nižje. Marprom je namreč regres dolžan izplačati v skladu z zakonom o minimalni plači. Koliko bodo zaposleni prejeli, sicer še ni znano, saj se o višini izplačila sindikat z vodstvom vsako leto pogaja posebej. Pogajanja se bodo pričela v tem tednu. "Smo pa preteklo leto zaradi epidemije zaključili s precejšnjim minusom. Osebno bi, če bi le lahko, zaposlenim vsekakor izplačal regres v višini, kot ga dobijo v drugih občinskih podjetjih, a to žal ne bo mogoče," je povedal direktor Bernard Majhenič.

Na letošnje izplačilo vplival način prenosa zaposlenih

Pri tem se je v javnosti, pomisleke je med drugim imel mestni svetnik Miha Recek, pojavilo vprašanje, zakaj regresa niso dobili vsi zaposleni v holdingu in zakaj ne vsi v enakem znesku. Kot pojasnjujejo v holdingu, se razlog skriva v načinu prenosa zaposlenih iz matičnih podjetij na holding. Prenos je bil namreč izveden v skladu s 75. in 76. členom zakona o delovnih razmerjih, ki vsem zaposlenim zagotavlja ohranitev dosedanjih pravic in obveznosti iz delovnega razmerja pri prejšnjem delodajalcu najmanj eno leto po prenosu.

Javni holding Maribor
Tadej Regent

In kako bo v prihodnje? "Tisti zaposleni, ki so ostali v matičnih podjetjih, bodo ostali na istem, v holdingu pa bodo po preteku leta dni v vsakem primeru imeli kolektivno pogodbo komunalne dejavnosti. Za karkoli več pa bo odvisno od tega, kaj bo, če bo, izpogajal sindikat," pojasnjuje predsednica sveta delavcev holdinga Sanja Androić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta