Rekordna javna dražba stanovanj mariborske občine prinesla milijon evrov

Jasmina Cehnar
08.05.2021 04:00
Za skoraj sto odstotkov večji izkupiček od vsote izklicnih cen, 350 vplačanih varščin in 61 dražiteljev za eno od enot je prinesla javna dražba mariborske občine. Dražila sem tudi avtorica teh vrstic
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daleč največ zanimanja je bilo za pet stanovanj v Maistrovi ulici 9 in 9 a.
Igor Napast

Tridnevna prodaja 17 dotrajanih stanovanj Mestne občine Maribor je v vseh pogledih rekordna in je še en dokaz, da so nepremičnine, zlasti v središču Maribora, vroča roba. Njen izkupiček je namreč kar 913.846 evrov, kar je za skoraj sto odstotkov več, kot je bila skupna vrednost izklicnih cen. Zanje je bilo vplačanih kar 350 varščin, torej v povprečju skoraj 22 na enoto. Nobenega interesenta ni bilo le za dvosobno stanovanje na Partizanski cesti 19, ki se bo ponovno prodajalo, predvidoma jeseni.

"Z izkupičkom smo zelo zadovoljni," sporočajo z MOM in pojasnjujejo, da bo občinska blagajna na račun dražbe bogatejša za dobrih 730 tisočakov, preostanek denarja pa bo nakazan občinam Hoče - Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Rače - Fram in Starše, ki so (bile) solastnice prodanih stanovanj. Mariborski delež denarja bo porabljen za različne investicije, ki so planirane v proračunskem letu 2021, še pravijo občinarji.

Za pritlično stanovanje v Maistrovi 9 a, kjer kupec dobi tudi staro kuhinjo in precej navlake, a tudi nekaj kosov pohištva, ki ga je vredno ohraniti, se je potegovalo 59 dražiteljev. 
Igor Napast

Ekspresno do vrtoglavih cifer

Kaj se je dogajalo v ozadju dražbe, tokrat ni znano, saj je prodaja prvič potekala elektronsko. Nekaj vpogleda pa smo vendarle dobili, saj sem se dražbe največjega, 166 kvadratnih metrov velikega stanovanja z izklicno ceno 95.000 evrov v Maistrovi 9 in 9 a udeležila tudi avtorica teh vrstic. A prav daleč nisem prišla. Pravzaprav mi na gumb za draženje ni uspelo klikniti niti enkrat. Na lastno razočaranje, četudi pričakovano, sem bila zgolj opazovalka. To namreč ni bila ena tistih dražb, kjer se cena po polžje viša po 200 evrov, pač pa ekspresni vlak do vrtoglavih cifer. Že po drugi minuti dražbe je bila številka na ekranu pri 117 tisočakih, naslednji dražitelj pa jo je izstrelil na kar 130.000 evrov. V prvem delu dražbe, ki je omejen na 20 minut, je cifra prišla do 175.000 evrov, a se tu še ni zaključilo. V zadnji minuti je končni zmagovalec ponudbo povišal za tri tisočake, s čimer se je boj podaljšal za minuto. Na tej točki sta dva interesenta še poskušala prostorno stanovanje z dvema ločenima vhodoma, ki pa je potrebno korenite prenove, pridobiti zase, a je nadvladal bančnik z Nove KBM, ki je ponudil končnih 182.000 evrov. Glede na to, da je zneske v enem mahu višal tudi po sedem, osem tisočakov, je to nepremičnino v središču mesta več kot očitno hotel za vsako ceno. Večina preostalih 18 dražiteljev - med njimi so bila le tri podjetja, drugi pa fizične osebe - temu ni mogla konkurirati.

Izklicna cena pritličnega dvosobnega stanovanja v Maistrovi 9 a je z 31 tisočakov poskočila na 67.000 evrov.
Igor Napast
Ogromno meščansko stanovanje v Maistrovi 9 in 9 a je bilo prodano za 182.000 evrov.
Igor Napast

Nova dražba že junija

Dražitelji so se sicer pulili tudi za preostala sesuta štiri stanovanja v medvojni stavbi v Maistrovi 9 in 9 a. Največje zanimanje je bilo za enosobno enoto na skupno 41 kvadratih bivalnih površin v prvem nadstropju Maistrove 9 a, kjer je varščino vplačalo največ, kar 61 dražiteljev, izklicna cena 33.000 evrov pa je na koncu dosegla 76 tisočakov, torej več kot 1800 evrov za kvadratni meter. Tudi za drugi dve malenkost večji stanovanji, podobnih izklicnih cen, je bilo po 59 dražiteljev, pri čemer je stanovanje v pritličju doseglo 67 tisočakov, v tretjem nadstropju pa dobrih 80.000 evrov. Medtem je izklicno ceno skupno 32 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Partizanski cesti 19, ki je imelo izklicno ceno pičlih pet tisočakov, 31 konkurentov nabilo na 30.000 evrov, denimo 73 kvadratnih metrov velika enota v Slovenski ulici 24 pa je iz izhodiščne cene 36.500 evrov sedemnajst glava konkurenca zvišala na 75.500 evrov.

Ena od prednosti največjega stanovanja iz Maistrove 9 in 9 a je, da ima dva ločena vhoda in ga je možno predelati v vsaj dve stanovanji.
Igor Napast

Na MOM sicer kot zelo uspešno ocenjujejo tudi samo izvedbo elektronske dražbe - zaradi velikega števila dražiteljev bi jo bilo težko izpeljali v živo, pojasnjujejo. Tudi naslednja dražba bo elektronska. Novo priložnost imajo iskalci stanovanj in poslovnih priložnosti že na začetku junija. Občina je namreč ravno včeraj objavila nov razpis. Tokrat je na prodaj 14 stanovanj - pet v Lekarniški ulici 1 oziroma 3, tri v Barvarski ulici 8, po dve v Gosposki 26 in Gregorčičevi 12 ter po eno v Cankarjevi ulici 14 in Tomšičevi ulici 7.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta