Ribiči na tekmovanju nad somiče, ker ogrožajo avtohtone vrste

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
06.08.2022 03:00

Ribiška družina Maribor in Zveza ribiških družin Maribor sta pripravili tradicionalno tekmovanje za pokal somiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Borisa Vogrina iz RD Pesnica je ribolov sprostitev.
Drago Ornik

Ribiči so trnke namakali v jezero Pristava, bolj znano kot jezero pri Šikerju. Gre za priljubljeno jezero športnih, naključnih in turističnih ribičev, saj je polno rib. "Prevladujejo krapi, ploščiči in ribji drobiž. V to kategorijo sodijo tudi rdečeoke, rdečeperke, androge, zelenike in razni ostriži. Žal te domače ribe izpodrivajo tujerodne, prinesene kdo ve od kod, denimo babuška in ameriški somič. Te ribe so se že tako razmnožile, da so izpodrinile avtohtonega koreslja in linja. Če so babuške za športne ribiče še nekako sprejemljiva vrsta rib, pa je somič prava nadloga za vse ribe v jezeru. S tekmovanjem smo izlovili približno 20 kilogramov somičev, naredili nekaj za varnost drugih rib, se družili in potrdili, da je lovljenje rib v jezeru Šiker tudi prijetno razvedrilo," je razložil Drago Ornik, dober poznavalec rib, tudi predsednik tekmovalne komisije pri RD Maribor, ki je vodil tekmovanje.

Zmagovalna ekipa Kopičevih, oče Bogdan, s pokalom, levo sin Danijel, desno nečak Aljaž, v družbi članice upravnega odbora RD Maribor Petre Krajnc
Drago Ornik

Da bi te vrste rib čim prej izlovili, so se ribiči organizirali in že pred leti ustanovili to ribiško tekmovanje, na katerem se v ulov štejejo samo somiči, ostale takoj vrnejo v jezero. Ker med pandemijo ni bilo tekmovanj, se je na tokratnem zbralo nekaj manj ribičev, skupno 34. "Tekmovanje je potekalo v ekipi in posamični konkurenci, v vsaki ekipi so nastopili po trije ribiči," je dodal Ornik.

Franc Mihelič iz RD Mura Paloma ponosno kaže somiča, ki se je ujel na vabo.
Drago Ornik

Po štiriurnem tekmovanju so prireditelji stehtali ulov somičev. V ekipni konkurenci je zmagovalni pokal dobila ekipa Kopič, ki so jo sestavljali trije Kopiči, Bogdan, Danijel in Andraž. Ulovili so 2,7 kilograma somičev. Najboljši posameznik ni bil član nobene ekipe treh prvouvrščenih, ampak član ekipe iz Metave Marjan Cizerl z zmagovalno težo 1,26 kilograma ulovljenih rib. Skupni ulov somičev je znašal 19,2 kilograma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta