(FOTO) Po novem poginu rib v Perniškem jezeru: Kako so ribe ujete v pravno luknjo

18.08.2021 17:02
Manj obsežen pogin rib je spomnil na agonijo Perniškega jezera, ki trenutno nima ne upravljavca in ne jasnega lastnika. Potem ko podjetje Ribe Maribor nima več koncesije za ribogojništvo, so tamkajšnje ribe v pravni luknji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrog 50 poginulih somov so iz jezera odstranili in odpeljali. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Problematika pogina rib v Perniškem jezeru ni nova. Do množičnih poginov v vročih poletnih mesecih je v zadnjem desetletju prišlo večkrat, res pa zadnjih nekaj let ne. Tokratni pogin ni tako obsežen kot leta 2017, ko je poginilo pet ton rib, ali leta 2013, ko jih je poginilo kar 20 ton. Danes so okrog 50 poginulih somov iz jezera odstranili in odpeljali delavci Drave, vodnogospodarskega podjetja Ptuj. Po podatkih ministrstva za kmetijstvo je poginilo tudi okrog 20 ptic. "Izkušnje iz preteklih let kažejo, da ribe poginjajo zaradi pomanjkanja kisika. Ptice pa zaradi zaužitja ličink s toksinom botulizma na poginulih ribah," so pojasnili.

Prepuščene same sebi in vremenu

Perniško jezero je bilo zgrajeno, da bi se osušila perniška dolina, s tem je lokalno prebivalstvo dobilo ogromno kakovostnih obdelovalnih površin, spomni podžupan Pesnice Slavko Jarc. "Že nekaj časa jezero ne opravlja svoje funkcije, nabralo se je preveč mulja in posledično v poletnih mesecih in ob izdatnih vročinskih valovih pride do pomanjkanja kisika in posledično pogina rib," pojasnjuje. Za vodo in nivo vode skrbi Direkcija RS za vode, ki, kot so zapisali v odgovoru, vzdržuje koto ojezeritve v poletnih mesecih znatno višje, kot je to predvideno z zakonodajo, a nekaj večjih rib je kljub temu zaradi visokih temperatur in pomanjkanja svežega dotoka vode poginilo.

Slavko Jarc: "Občina je talec med državo in zasebnim lastnikom."
Sašo Bizjak

Kdo skrbi za življenje v jezeru, za ribe? "Ni lastnika. Za ribe se trenutno ne skrbi," je jasen Jarc. Težava je v neurejenem lastništvu jezera, pravi. Kot je znano, je sicer jezero v lasti države in podjetja Ribe Maribor, med njima pa na sodišču poteka sodni spor. "Občina je talec med državo in zasebnim lastnikom. Ta spor poteka, in dokler se ne reši, smo na nikogaršnji zemlji, kjer ni pravega upravljavca," poudari Jarc. In doda: "Lastnik vsake vode v Republiki Sloveniji je država, zemljišča pod vodo pa so drugo vprašanje, na katerega odgovor čakamo vsi." Dokler spor ne bo rešen, so ribe prepuščene same sebi in vremenu, povzame. Imajo pa z jezerom smele načrte, zato si na občini želijo čimprejšnje dolgoročne rešitve.

Sašo Bizjak

Ribe so last Republike Slovenije

Direktor podjetja Ribe Maribor Dušan Rapoc pravi, da je zgodba ribogojništva v Perniškem jezeru zanj končana. "Nam so dokončno prepovedali gojenje rib pred tremi leti," pove ribogojec, ki je imel koncesijo za ribogojništvo. Na omembo, da pa je njegovo podjetje tudi solastnik jezera, pa odgovarja: "To nima nobene zveze. Lastništvo zemlje pod vodo nima zveze z ribami v vodi. Voda je last Republike Slovenije, nekaj časa je bilo to celo zapisano v zakonu. Te ribe, ki umirajo, živijo v vodi in so prostoživeče živali in kot take so last Republike Slovenije," odgovori.

Sašo Bizjak

Zakaj je jezero brez upravljanja

Perniško jezero sodi v Pesniški ribiški okoliš, ki ga upravlja Ribiška družina Pesnica - Lenart, vendar oni še niso ribiški upravljavec jezera, ker, kot je povedal Danilo Puklavec iz zavoda za ribištvo, to jezero doslej še ni bilo vključeno v njihov trenutno veljavni ribiškogojitveni načrt.

"Do pred nekaj let je akumulacijo upravljalo podjetje Ribe Maribor, ki mu ni bila podeljena nova vodna pravica za gojenje rib in mu je bilo prepovedano nadaljnje gojenje rib. Ker novi ribiškogojitveni načrti, po katerih bi jezero upravljala Ribiška družina Pesnica - Lenart, še niso potrjeni, še ni formalnopravnega upravljavca rib. Trenutno je jezero brez ribiškega upravljanja. Nastala je nekakšna pravna luknja, ki naj bi se rešila s sprejetjem novih ribiškogojitvenih načrtov, ki pa se zaradi različnih zapletov nikakor ne zgodi," pojasnjuje Puklavec. Načrti, v katerih je predvideno, da Perniško jezero upravlja Ribiška družina Pesnica - Lenart, in so še vedno v sprejemanju, nosijo časovni termin 2017-2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta