Ruše: Trg vstaje bo po prenovi središče dogajanja

Špela Pokeržnik
15.03.2020 05:06

Pripravljena je idejna zasnova, ki se bo izvedbe še dopolnjevala, pravi ruška županja Urška Repolusk. Nameravana prenova namreč nekatere namreč že skrbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oba dela trga bodo z ureditvijo tudi bolj povezali, umaknili pločevino ...
Andrej Petelinšek

Že lani so v občinski upravi v Rušah naročili projektno dokumentacijo za prenovo Trga vstaje. Županja Urška Repolusk pravi, je projekt šele v fazi idejnih zasnov in se bo do izvedbene faze še dopolnjeval. "Načeloma gre za uravnotežen preplet zelenih in urbanih površin. Pri tem so pomembna predvsem markantnejša drevesa (na primer lipi pri znamenju), medtem ko se bo manjša drevnina, ki je bila v preteklosti v različnih obdobjih zasajena brez pravega koncepta in zapira prehodnost ter poglede na trgu, odstranila. Prostor med temi 'otoki' zelenja bo kakovostno tlakovan in bo potencial za srečanja, dogodke, igro itd.," opisuje županja.

Srečanja na žlahtnem trškem prostoru

Za prenovo trga so se na občini odločili zaradi pobude prebivalcev, ki so v projektu Vizija in strategija razvoja občine Ruše do leta 2030 izpostavili, da želijo imeti osrednji trg, ki bo središče družabnega dogajanja. "Prenova osrednjega trga v zgodovinskem jedru Ruš je pomembna iz več razlogov. Je osrednji javni prostor kraja, njegova 'dnevna soba', ki je v nezavidljivem stanju, zato potrebuje celovito prenovo, ki bo omogočila, da se bodo prebivalci Ruš in okolice ter obiskovalci lahko srečevali na žlahtnem trškem prostoru, ki bo kombinacija tradicije in sodobnosti, spominov na zgodovino in pogledov v prihodnost," še opisujejo v občini. Računajo še, da bo prenova pozitivno vplivala tudi na prenovo drugega dela Ruš in da se bo s tem dvignila kakovost bivanja ne le v središču kraja, ampak se bo pozitivni impulz širil.

Spomenik padlim zaradi fašističnega nasilja ne bodo prestavljeni.
Andrej Petelinšek

Parkirnih mest bo manj

Med občani je zaznati neugodje zaradi namigov o premiku spomenika, ki priča o tudi o zgodovini kraja. Na občini se zavedajo pomembnosti memorialnih vsebin in pravijo, da jih idejna zasnova obravnava s posebno pozornostjo in pieteto. "Govorimo o minimalnem relociranju spominskih plošč in spomenika pred staro kaplanijo, predvsem tam, kjer pomniki stojijo blizu relativne sredice trga. S tem skušamo odpirati prostor, a pomnikom ohraniti enakovrednega na bolj ustrezni lokaciji trga. Ključni elementi spomenika NOB na južni strani ceste ne bodo premaknjeni, čeprav v prostorskem smislu trga, pogledov in okoliških stavb nimajo idealne pozicije," pravi županja.

Minimalno se bodo premaknile spominske plošče in spomenik pred staro kaplanijo. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta