Ruški učenci potrdili naziv junaki našega časa

ŠTR
14.06.2020 06:00

S številnimi prostovoljnimi akcijami so učenci ruške osnovne šole pomagali šibkejšim v svojem okolju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na šoli spodbujajo tudi izmenjavo in branje z bralnico na prostem.
Sašo Bizjak

Slovenska filantropija, ki se aktivno odziva na družbene probleme in spodbuja prostovoljstvo med mladimi, je že šesto leto zapored razpisala natečaj za podelitev nazivov junaki našega časa. Natečaj je namenjen razvoju prostovoljstva otrok in mladih na osnovnih in srednjih šolah ter v dijaških domovih. V nacionalnem tednu prostovoljstva, ki so ga letos zaznamovali od 25. do 31. maja, je potekala tudi slovesna razglasitev prejemnikov nazivov.
V šolskem letu 2019/20 je v Sloveniji šestnajst šol in en dijaški dom, ki načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in zagotavljajo strokovno mentorstvo ter koordinacijo dela mladih prostovoljcev, pridobilo ali potrdilo naziv junaki našega časa. Med njimi ga je ponovno potrdila OŠ Janka Glazerja Ruše. Namen natečaja je krepitev solidarnosti, aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev določenega problema v skupnosti, spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih ter senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju.
Učence na OŠ Janka Glazerja Ruše je skozi vse prostovoljske dejavnosti vodila misel Iz srca podarim - s srcem delim. Izvedli so več akcij: organizirali so zbiralno akcijo hrane in predmetov za osebno higieno za socialno šibke družine v občini, se družili z uporabniki VDC Polž - enote Ruše in skupaj z njimi sodelovali v projektu Lahko branje, sodelovali so na različnih dogodkih in zbirali prostovoljne prispevke za socialno ogrožene učence, sodelovali pri dobrodelnem kulinaričnim dogodku Pisker fest in kuhali golaž za obiskovalce, v projektu Drobtinica pa so skupaj s članicami KORK Ruše zbirali prostovoljne prispevke. Epidemija in ukrepi ob njej so prekinili zadnjo akcijo - zbiranje hrane in priboljškov za živali v azilu.
Na OŠ Janka Glazerja Ruše se zavedajo, da je prostovoljstvo pomembno, ker omogoča izkustveno učenje odgovornosti, pri učencih razvija empatijo, solidarno vedenje in odzivanje na aktualna socialna dogajanja. Razvijanje čuta za solidarnost, strpnost in empatijo je vključeno v poslanstvo in vizijo šole, še dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta