Sindikat: Trgovke so izpostavljene, a pozabljene

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.11.2020 05:00
Brez prodajalk v prehrambnih trgovinah oskrba z osnovnimi živili ne bi delovala. Njihov poklicni vsakdan je povzela Alenka Rožman, sekretarka dejavnosti trgovine v Podravju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prav je, da javni sektor dobi dodatek, a tudi na trgovke ne bi smeli pozabiti, so prepričani v sindikatu. 
Tadej Regent

Začel se bo december, potrošniško intenziven mesec. Zaradi vladnih ukrepov so trenutno lahko odprte le živilske trgovine, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov, in tiste, ki prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Trgovci preostalih dejavnosti pozivajo k odprtju. V prehrambnih trgovinah dobava in prodaja živil tečeta neprekinjeno predvsem zaradi trgovk, gre za precej feminiziran poklic, a je njihov položaj večplasten. Vsak dan gre skozi živilske trgovine veliko kupcev, storilnost zaposlenih mora biti visoka, in trgovke v en glas dodajo, da so srečne, da sploh lahko delajo, četudi jih je strah zaradi vsakodnevne izpostavljenosti in v skrbi za lastno zdravje in zdravje najbližjih. Dodatka za delo v posebnih razmerah v tokratni epidemiji ne dobijo.

Trgovke, zaposlene pri večjih trgovcih s prehrano, ne smejo govoriti o delovnih razmerah, pri komuniciranju z mediji so omejene s pravili delodajalcev. Njihov poklicni vsakdan je zato povzela Alenka Rožman, sekretarka dejavnosti trgovine v Podravju pri ZSSS.

Manj jih je, dela pa več

Kupci niso tako prestrašeni kot ob prvem valu, ne praznijo polic, a je njihovo čustveno stanje precej različno. "Kolegice pravijo, da so mnogi spoštljivi, nekateri pa imajo različne izpade in resne težave v komunikaciji. Tudi ker je treba počakati zaradi predpisane razdalje in omejenega števila kupcev v trgovini," opisuje sindikalistka. Trgovke, ki delajo, delajo več, ker so tudi v njihovih vrstah obolele ali odsotne zaradi višje sile, kot je varstvo otrok, potrdi in doda, da se o odsotnostih zaradi virusa naj ne bi na glas govorilo. "Pozna se ta odsotnost, v nekaterih sredinah so odsotni kar trije ali štirje v izmeni. Ta manko nekoliko ublaži prerazporejanje zaposlenih iz oddelkov s tehničnim blagom in trgovinskih restavracij. Manj je tudi dela študentov v trgovinah," pravi Rožmanova. Ob tem se je obseg dela med tednom povečal tudi zaradi zaprtja trgovin ob nedeljah. Pri enem od velikih trgovcev se obeta podaljšanje poslovalnega časa do 22. ure, verjetno po sprostitvi ukrepa omejitve gibanja po 21. uri.

Andrej Petelinsek

Težko je, pravi sindikalistka, delati z obrazno zaščitno masko, fizično naporno. Trgovke prinašajo blago iz skladišča, ga razporejajo po policah, svetujejo kupcem. Maske nosijo že od sredine marca. Dve kirurški na izmeno jim zagotovi delodajalec. Nadrejeni trgovke nadzirajo, ali jih vestno in pravilno nosijo. Po besedah sindikalistke ob kršitvah ponekod sledijo pisni opomini: "Delodajalci preverjajo, kje so se obolele trgovke okužile. Interpretirajo, da če trgovke dosledno nosijo maske, vzdržujejo 1,5 metra razdalje in niso v pogovoru več kot 15 minut, se na delovnem mestu skorajda ne morejo okužiti. Okužba pa seveda pomeni nižjo plačo zaradi nadomestila za odsotnost z dela zaradi bolezni."

{api_embed_photo}609937{/api_embed_photo}

Veliko trgovk bo ostalo brez božičnice

Sindikalistka je poudarila, da prodajalke v živilskih trgovinah sedanje razmere zelo razumejo. "Mnogo jih je veselih in zadovoljnih, da lahko delajo, da niso brez službe ali na čakanju na delo doma, ko bi bilo njihovo finančno stanje bistveno slabše. Sem pa žalostna, da so jih doslej vsi koronazakoni zaobšli in da ne dobijo nobenih dodatkov za delo v teh razmerah. O trgovkah se ne pogovarja, pričakuje se, da delajo, da so nasmejane. Na njih so pozabili poslanci, zakonodajalec pa tudi delodajalec, ki še izplačilo božičnice veže na prisotnost na delovnem mestu. Veliko trgovk bo letos ostalo brez nje, ker so skrbele za otroke, ko so se zaprli vrtci in šole. Ta spregledanost trgovk najbolj boli. Zelo trdo delajo, izpostavljene so pritiskom, tudi viru okužb, zaslužne so, da življenje lahko normalno teče, pa tega ne vidi nihče. Nekateri kupci sami povedo, da so okuženi, pa pridejo v trgovino po nakup, za druge to pove kak sosed ali sorodnik. So izpostavljene, a pozabljene. Prav je, da javni sektor dobi dodatek, a tudi na to skupino ne bi smeli pozabiti. Brez trgovk ne moremo biti, oskrba z osnovnimi živili ne bi delovala. Tako kot ne moremo biti brez komunalnih delavcev, ki prav tako vsak dan opravljajo svoje delo," sklene Rožmanova.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta