Slovenske čebele in čebelnjak na strehi dunajske policije

ŠTR
06.06.2021 05:00
Čebelarji iz Slovenije so podarili družini kranjskih čebel in čebelnjak, ki ga je na Dunaju predala slovenska veleposlanica. Tako je sedaj ta nameščen na strehi vodstva tamkajšnje policije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Pocek, policijski ataše na Dunaju, predsednik deželne policije Dunaj Gerhard Pürstl, Miran Pregl, slovenska veleposlanica v Avstriji Ksenija Škrilec, Bojan Lunežnik in Mirko Ploj Foto: Arhiv Mirka Ploja
Arhiv

Pomembnosti varovanja okolja in nujnosti zaščite čebel se zavedajo tudi upokojeni policisti, člani Kluba upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve Maribor. Zato je med njimi veliko čebelarjev. Pri zavedanju o pomembnosti čebel in njihovem ohranjanju je prišlo še do posebnega povezovanja. In sicer z veleposlaništvom Slovenije na Dunaju ter Čebelarskim društvom Alojza Greifa iz Hoč. Čebelarja Marjana Lovrec in Peter Kolar sta namreč podarila družini krajnskih čebel, ki jih je nato slovenska delegacija odpeljala na Dunaj. Tam je nato ob svetovnem dnevu čebel slovenski čebelnjak z dvema družinama kranjskih čebel slovenska veleposlanica Ksenija Škrilec podarila predsedniku deželne policije Dunaj Gerhardu Pürstlu. Tako zdaj ta čebelnjak domuje na strehi dunajske policijske uprave. Za podarjeni čebelji družini bo skrbel policist dunajske policijske uprave, pridelane čebelje produkte pa bodo namenili za protokolarna darila.

V Avstriji se tudi sicer zavzemajo za aktivno urbano čebelarstvo. Tako imajo v mestu postavljenih že več čebeljih panjev, med drugim na strehi dunajske opere, umetnostnozgodovinskega muzeja, na mestni hiši, univerzah, šolah, hotelih. Slovesnost ob predaji čebelnjaka je z glasbo Slavka Avsenika popestril kvintet avstrijskega policijskega orkestra. Toda najlepša pesem, ki so jo slišali zbrani, je bilo brenčanje čebel. Te so se po izpustu podale na krajši let in spoznavanje novega okolja. In prav v tem okolju so gostje po prireditvi okušali dobrote tradicionalne slovenske hrane.

Tako so upokojeni policisti na najlepši možni način in z lastnim zgledom opozorili na nujnost varovanja okolja ter na izjemen pomen čebel in drugih opraševalcev za človeštvo. Čebele najbolj ogroža prav človek, čeprav živi v soodvisnosti s čebelami. Eden brez drugega namreč ne moreta preživeti. Zato bi se morali še bolj zavedati, da lahko za čebele veliko stori prav vsak posameznik. Balkone, terase in vrtove bi morali zasaditi z medovitimi rastlinami ter o pomenu čebel vseskozi ozaveščati že najmlajše. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta