Slovenski žičničarji z optimizmom v novo sezono

Kako so slovenski žičničarji pripravljeni na novo sezono in katere novosti pripravljajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Marpromu so na Mariborskem Pohorju avtomatizirani sistem zasneževanja podaljšali do koče Luka.  
Andrej Petelinšek

Po katastrofalni lanski sezoni, ki je bila brez pravega mraza in s pomanjkanjem naravnega snega ter je prizadela večino slovenskih žičničarjev, ti letos še toliko bolj upajo na boljše vremenske razmere. Večina se jih intenzivno pripravlja na novo sezono, ki bo ponekod premiero verjetno doživela konec novembra, po večini pa sredi decembra. V teku je tudi že predprodaja smučarskih vozovnic. Te so se v primerjavi z lani nekoliko podražile.

Mariborsko Pohorje: Avtomatizacija do koče Luka

Na Mariborskem Pohorju in Arehu so večino predprodaje izpeljali že v pomladnih mesecih in konec poletja, ko so bile cene vozovnic občutno nižje in so prodali okoli 1200 sezonskih vozovnic. Začetek sezone načrtujejo, kot je že tradicija, najpozneje 15. decembra, odprtje katere od krajših prog pa že prej. Po lanski zimi, ki je prinesla premalo naravnega snega in izgubo, tokrat upajo na boljše vremenske razmere in obisk, kot je bil že v preteklosti. "Eden od ciljev je, da bi Pohorje v novi zimski sezoni privabilo okoli 200 tisoč smučarjev oziroma obiskovalcev," sporoča Miha Rubin, tiskovni predstavnik Marproma, upravitelja mariborskega smučišča. Če je Marprom lani v smučišče vložil dober milijon evrov, letos ne bo posebnih novosti. Z izjemo tega, da so v preteklih mesecih končali lani začeto posodobitev avtomatiziranega sistema zasneževanja, ki zdaj ni več nameščen samo vzdolž Snežnega stadiona, pač pa je bil podaljšan do koče Luka. "Ob tem smo avtomatizirali črpališče na Trikotni jasi in pri tamkajšnjem vodnem zajetju namestili hladilni stolp, namenjen hlajenju vode za zasneževanje. Z vsem tem smo še nadgradili infrastrukturo za zasneževanje na Pohorju, kar nam bo omogočilo stabilno izvedbo prihodnjih smučarskih sezon," pojasnjuje Rubin. Vrednost najema kompletnega novega zasneževalnega sistema za obdobje šestih let znaša približno 1,7 milijona evrov, v pripravo nove sezone pa so vložili od 250 do 300 tisoč evrov. Med dolgoročnimi investicijami so izgradnja vmesne postaje gondole, zamenjava vlečnice Ruška s štirisedežnico in povezava med Arehom in Bellevuejem, vendar so ti projekti trenutno na čakanju in odvisni od dogovorov z vodstvom mariborske občine in razpoložljivega denarja, še pojasnjujejo.

Andrej Petelinšek

Krvavec: Večja Plaža, boljši hotel

Na Krvavcu se posvečajo krepitvi gostinsko-hotelske ponudbe. Povečali bodo svojo tako imenovano Plažo Krvavec, prav tako so prenovili velik del Hotela Krvavec, kjer so vgradili okolju prijazno gretje, v sobah pa zamenjali tla in postelje. "Širili bomo nekaj prog, prav tako smo nadgradili zasneževanje smučišča. Kot vedno je bilo opravljeno tudi redno vzdrževanje vseh naprav," je povedala Špela Janša iz marketinga RTC Krvavec. Od "mehkih" vsebin pa napoveduje zabavne dogodke na Plaži, ob tem bodo po 18 letih spet gostili evropski pokal v alpskem smučanju za ženske. V novo zimo je smučišče, ki se nahaja 25 kilometrov od Ljubljane, vložilo okoli 300 tisočakov. Sezono bodo predvidoma odprli konec novembra oziroma v začetku decembra, odvisno od vremenskih razmer.

Kanin: Preseči lansko leto

Od teh je povsem odvisno visokogorsko smučišče Kanin, ki nima sistema zasneževanja, je pa povezano z italijanskim smučiščem Sella Nevea. Na podlagi izkušenj iz prejšnjih sezon bo dovolj snega za odprtje smučišča zapadlo najverjetneje v drugi polovici decembra. "Cilj letošnje smučarske sezone je ohraniti, ob ugodnih vremenskih razmerah pa tudi preseči lanskoletni rezultat. Lani smo imeli odličen obisk, zato bomo veseli, če ga bomo dosegli oziroma presegli tudi v tej zimski sezoni," pravi Nataša Tratnik iz javnega zavoda Sončni Kanin, ki upravlja najvišje ležeče smučišče pri nas. Upravitelj trenutno ureja proge in izvaja vzdrževalna dela na krožni kabinski žičnici. Posebnih novosti ne napoveduje. Bo pa na spodnji postaji krožne kabinske žičnice, v okrepčevalnici Kaninske legende, poleg pijače dodal še ponudbo hrane, sporoča. "Pri nas je letos na prodaj tudi CartaNeve, ki poleg Kanina zajema tudi italijanska smučišča Piancavallo, Forni di Sopra-Sauris, Ravascletto-Zoncolan, Tarvisio in Sella Nevea," še poudarja Tratnikova.

Vogel: Čakajo naravni sneg

Na naravni sneg čakajo tudi na Voglu in upajo, da zapade prej kot lani, ko se je sezona sicer začela s 15. decembrom, a je bila prava smuka mogoča šele v drugi polovici januarja. Del smučišča - proga ob štirisedežnici Brunarica in v otroškem parku - bo tudi letos začel obratovati takoj, ko bodo ustrezne temperature, pravi direktorica skupnih služb Vogel Ski centra Aleksandra Fiorelli. "Nekatera vzdrževalna dela smo pričeli že v septembru, medtem ko nas glavnina čaka v novembru, ko nekaj dni tudi nihalka ne bo obratovala," dodaja. Če so lani zgradili novo vlečnico Konta, so letos brez večjih investicij. Te hranijo za prihodnost. Za to zimo pa napovedujejo "EKO kartico, s katero bodo imele družine poleg rednih popustov še dodatne popuste, in sicer na povratno vožnjo z nihalko, smučarsko šolo in izposojo smučarske opreme". Poleg različnih že standardnih prireditev, kot so Družinski dan z mladimi talenti, Tekma za Pokal Vogla, Vrhunec zime in Pohodi ob polni luni, letos pripravljajo še poseben dogodek na snegu s poudarkom na odnosu do narave in medsebojnih odnosih, namenjen predvsem družinam.

Na Golteh, kjer so lani pred zimsko sezono odprli približno polovico apartmajev, ki so prej dolga leta stali nedokončani, so letos odprli še novih 20 apartmajev. "Tako bomo imeli že skoraj 400 ležišč na Golteh. Glavna prednost je, da so vsa takoj ob smučišču. Za novo leto so že skoraj vsi apartmaji razprodani," opisuje direktor Golt Mitja Terče. Druga pomembna novost je sklenjeno sodelovanje s Celjsko kočo, nižje ležečim smučiščem v neposredni bližini Celja. "Oblikovali smo skupno sezonsko vozovnico Savinja, s katero je mogoče med delavniki, podnevi in zvečer, smučati na Celjski koči, med vikendi pa pri nas na Golteh. Vozovnica je idealna za začetnike in tiste, ki živijo blizu Celjske koče," opisuje Terče in dodaja, da bosta smučišči moči združili tudi za tehnično sodelovanje oziroma izmenjavo znanja, opreme in ljudi.
Če je bila lanska sezona zaradi mile zime s 55 tisoč smučarji podpovprečna, letos načrtujejo, da jih bo obiskalo 70 tisoč smučarjev, pravi direktor, ki pričakuje, da bodo sezono otvorili 6. decembra.

Rogla: Računajo na Pot med krošnjami

Na Rogli pričakujejo, da bodo smučarsko sezono lahko začeli v začetku decembra. Za zasnežitev vseh prog ob primernih temperaturah potrebujejo tri tedne. "Zaključili smo prvo fazo nadgradnje zasneževalnega sistema, v okviru katere smo zgradili 2,2 kilometra trase s komunikacijskim in energetskim kablom ter dovodom vode in zraka ter namestili 24 novih visokotlačnih snežnih topov oziroma žiraf. Nadaljnje faze nadgradnje zasneževalnega sistema bodo v prihodnjih letih omogočale zasnežitev celotnega smučišča Rogla v petih dneh," cilj, ki ga v prihodnosti želijo doseči, opisujejo na Rogli. Po lanskoletnih naložbah v obnovo sob, bara ob smučišču Uniorček, nadgradnjo otroškega snežnega parka s pokritim tekočim trakom in podobno letos večjih tovrstnih naložb niso imeli. Si pa obetajo, da bodo nekaj več smučarjev zabeležili tudi zaradi na novo odprte Poti med krošnjami, ki je sicer sami ne upravljajo.

Kope: Povečali prostor za avtodome

Na Kopah imajo od letošnjega poletja novega lastnika, to je slovenjgraška družba Vabo. Med letošnjimi vlaganji direktor družbe Boštjan Paradiž izpostavi nakup desetih novih snežnih topov, posodobili bodo črpališče in zgradili dodaten vod, ki bo omogočil zasneževanje in polnjenje jezera hkrati. Povečali so tudi prostor, namenjen avtodomom. Zdaj jih lahko sprejmejo 50. Postajališče je urejeno ob Grmovškovem domu. Med letošnjimi novostmi gre izpostaviti še, da omogočajo pet dni smučanja na smučišču Golte in prav tako pet dni smučanja na smučišču Cerkno v januarju in marcu. Velja tudi obratno. "Gre za vzajemno sodelovanje, ki naj bi vsem prineslo prednosti. Pričakujemo povečan obisk in da bomo pritegnili goste, ki pri nas še niso smučali," pravi Paradiž. Velik poudarek dajejo zabavnemu in glasbenemu programu ob koncu tedna v Holcer pubu. V letošnji zimski sezoni, ko praznujejo 20 let delovanja podjetja Vabo na Kopah in Holcerja, bodo vsi dogodki brez vstopnine. Začenjajo s ski openingom prvi vikend v decembru z Jeleno Rozga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta