Slovesno ob 31. obletnici Pekrskih dogodkov

Igor Selan Igor Selan
21.05.2022 20:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostna govornica na proslavi ob 31. obletnici Pekrskih dogodkov je bila direktorica Muzeja NO Maribor Aleksandra Berberuh Slana
Igor Napast

V počastitev 25. obletnice pekrskih dogodkov, ki so hkrati tudi spominski dan Mestne občine Maribor, se je danes zvrstilo več dogodkov. Začelo se je ob 9.30 uri z Dnevom odprtih vrat Vojašnice generala Maistra, nadaljevalo pa ob 11. uri s tradicionalnim spominskim pohodom od Izobraževalnega centra (IC) v Pekrah do Vojašnice generala Maistra in nazaj. V IC Pekre si je bilo od 11. ure naprej mogoče ogledati tudi spominsko sobo, ogled je organiziral Muzej NO Maribor.

Osrednja slovesnost v počastitev 31. obletnice Pekrskih dogodkov se je nato pričela ob 18. uri. Skozi scenarij prireditve v IC Pekre, ki ga je pripravil Marko Vezovišek, je zbrane popeljal dramski igralec in šansonjer Jure Ivanušič, ki je uvodoma, po himni, ki jo je zapel Komorni zbor Škrjanček KUD Rače, poudaril: "Lepo je živeti v državi, ki ima tako lepo himno. V sedmih dneh biblijskega stvarjenja smo dobili svet. V sedmi kitici Prešernove Zdravljice pa svojo himno. Svoj svet. Svojo državo. No, dobili smo jo v osamosvojitveni vojni, ki se je začela tu, kjer smo zdaj. Konec maja 1991."

Da je bila vedno ponosna na uporniški duh Maribora, na neuklonljivi duh Maistrovih borcev, na prvo uporniško akcijo v 2. svetovni vojni v Sloveniji, na pohorske partizane, na Pekre, enkarje, teritorialce, gasilce, občane Maribora, na Pekrčane in na vse, ki so ohranili ponos in duh našega mesta, pa je izpostavila slavnostna govornica, direktorica Muzeja NO Aleksandra Berberih Slana. In ob koncu, v govoru, ki je bil ostra kritika odhajajoče oblasti, dejala še: "Ne verjamem v neizogibnost vojne, a me skrbijo ljudje, ki slepo verjamejo v avtomatičnost miru. Zgodilo se je, zato se lahko ponovi."

Prisotne je nagovoril tudi mariborski župan Saša Arsenovič: "Pekrski dogodki so bili za Maribor in Slovenijo izjemnega pomena. So dokaz in potrditev, da Mariborčanke in Mariborčani znamo stopiti skupaj, ko je to zgodovinsko potrebno in nujno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta