Šolanje in štipendija, vstopnici za Impol

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
09.02.2020 04:58

Šolanje na Srednji šoli Slovenska Bistrica zaključujejo prvi dijaki programa metalurški tehnik, nekaj jih ima tudi štipendije in že zagotovljeno delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Lana Simonič, profesor dr. Samo Semenič in Žan Krček
Aleš Kolar

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica bo letos šolanje zaključila prva generacija programa metalurški tehnik. Štiriletni tehnični program je po več kot dvajsetletni prekinitvi zapolnil vrzel na tem strokovnem področju, mladim pa ponudil možnost šolanja v lokalnem okolju. "Program metalurški tehnik je sodoben in odprt. Usposablja za zaposlitve na najrazličnejših področjih, ne samo za kovinskopredelovalno industrijo, ampak tudi za vsa ostala tehniška področja, lahko je tudi podlaga za nadaljnji študij. Program smo pridobili s pomočjo podjetja Impol, kjer dijaki izvajajo mnoge praktične dejavnosti," pojasnjuje Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica. Program je zanimiv za dijake, ki jih zanimajo osnovne fizikalne in kemične lastnosti kovinskih in nekovinskih materialov, njihovo analiziranje in preizkušanje ter tehnološki postopki za njihovo predelavo in obdelavo.

Zaposlitev in/ali študij

Kot pravi profesor Tomaž Klajnšek, se dijaki v višjih letnikih srečujejo s specifičnimi znanji s področja metalurgije. Pridobijo praktična in teoretična znanja iz primarnega in sekundarnega pridobivanja kovin in zlitin, vlivanja kovin in zlitin, varjenja, plastičnega preoblikovanja in s področja preiskave materialov. "V programu izvajamo tudi module, pri katerih dijaki usvojijo temeljna znanja strojništva, mehatronike in podjetništva."
In kako so s programom zadovoljni dijaki tretjega letnika? "Za ta program sem se odločil zaradi bližine šole, možnosti štipendije in kasnejše zaposlitve. Šola nam veliko omogoča, tudi ekskurzije v druge države. Veliko je obšolskih dejavnosti," odgovarja Žan Krček. "Veliko imamo delovne prakse v tehniški učilnici, v Impolu in tudi v tujini, marca odhajam na prakso na Portugalsko," zadovoljno pravi Lana Simonič.

​Petnajst štipendij

Skupina Impol sodeluje s praktičnim usposabljanjem in pomaga pri specialni opremi za pouk. Znova bodo na voljo tudi štipendije, napovedujejo. "Tega programa ne potrebuje samo skupina Impol, ampak tudi vsa ostala slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z metalurgijo. Vsako leto, odkar smo uvedli ta program, smo razpisali petnajst štipendij. Enako bo tudi letos. Upamo, da se bodo dijaki prijavili za program, ki se je izkazal tudi za zelo strokovnega. Naši štipendisti dobijo takoj možnost zaposlitve. Hkrati jim omogočamo, da se lahko odločijo za nadaljnji študij. Vsi, ki so naši štipendisti, imajo vstopnico za skupino Impol zagotovljeno," še pravi Nina Potočnik, direktorica Kadringa.
Na Srednji šoli Slovenska Bistrica od ustanovitve šole izvajajo tudi ekonomske programe, od leta 2004 pa splošni gimnazijski program. Letošnja informativna dneva za učence devetih razredov osnovnih šol bodo pripravili naslednji teden, 14. in 15. februarja, čez en mesec, 5. marca, ob 16. uri pa bo tudi podjetje Impol mladim predstavilo, kaj počnejo metalurgi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta