Spor za gostinsko teraso na Glavnem trgu v Mariboru: "Župan mi ni dovolil postaviti mize na njihovo teraso"

Miha Dajčman
23.04.2021 15:48
David Cox iz lokala The Living Room je želel razširiti svojo teraso tudi na del pred trenutno zaprto gostilno Poper, katere lastnik je župan Saša Arsenovič, a je med gostinci prišlo do nesoglasja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokal The Living Room se stika z nekdanjo Gostilno Maribor, ki je pred časom postala Poper.
Sašo Bizjak

V teh dneh so terase mariborskih lokalov, ki obratujejo, lepo zapolnjene, tudi zato, ker je na gostinskih terasah prostih mest manj, razdalje morajo namreč ustrezati ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa. Številni gostinci so se znašli, se dogovorili za dodaten prostor, mnoge občine po Sloveniji so ob ponovnem odprtju lokalov napovedale, da bo dodatno sproščena raba javnih površin za sektor, ki je med epidemijo med najbolj prizadetimi. Tudi v Mariboru smo lahko opazili, da so se gostinci svoje terase razširili, a to ni dovoljeno ali izvedljivo pri vseh vseh.

V četrtek so na facebook strani lokala The Living Room na Glavnem trgu, ki ga vodi David Cox, zapisali: "Dragi gostje, bodite potrpežljivi, ko boste skušali dobiti prosto mesto na terasi Living Rooma. Imamo le šest ali sedem miz zaradi vladnih ukrepov. Včeraj smo želeli malenkost povečati teraso, da bi imeli deset miz. Žal nam sosedje, ki trenutno niso odprti, niso dovolili uporabiti prostora pred našo teraso. Danes mi je župan dejal, 'ne postavljaj miz na mojo teraso'. Ne obupajte, če ne dobite mize, prosim, poskusite naslednjič. Ste moje cenjene stranke in boril se bom, da rešim naš posel."

Sašo Bizjak

Poklicali smo Angleža, ki vrsto let dela in živi v Mariboru, zgodbo nam je še enkrat potrdil in zadevo dodatno pojasnil. "Direktor Galerije Gosposka Boštjan Hedžet mi je dejal, da lahko postavim mize na 'njihov prostor', če te ne bodo pred njihovimi rastlinjaki in bodo vstran od njihove stavbe. V sredo sem postavil dodatne mize, kot tudi ostali lokali. A Hedžeta je nato to zmotilo, ker so bile mize preblizu njihove stavbe, čeprav so zaprti in prostora ne najemajo. Ne želijo, da koristimo prostor več kot sedem metrov od stavbe, kot je bil dogovor med lastniki stavb pred petimi leti. Tako je bilo, ko je bila Koroška cesta še odprta, Arsenovič je takrat dejal, da dodatnega prostora ne more koristiti zaradi prometa. Od renovacije trga in ceste imajo na voljo veliko dodatnega prostora, ne dovolijo pa, da bi mi koristili kakšen centimeter več. Četudi niso odprti. In ta prostor ni njihov, ampak od občine," je razložil Cox ter potarnal, da za razliko od nekaterih gostincev ne more širiti terase.

Sašo Bizjak

Terasa Coxovega lokala se stika s teraso nekdanje Gostilne Maribor, ki je pred časom postala Poper. Za komentar smo prosili Katjo Arsenovič, direktorico Galerije Gosposka. "Kmalu bomo odprli Poper, zelo se trudimo, da bi se to zgodilo čim prej," je najprej dejala županova žena, glede zapleta pri uporabi terase pred gostilno Poper pa je bila spravna: "Teraso smo že želeli postaviti, a tudi zaradi zapletov smo s tem počakali, med nami in sosedom pravega dialoga zaenkrat še ni bilo, bi ga pa želeli vzpostaviti. Nočemo negativnosti in konfliktov, o sosedskih odnosih bi se želeli pogovoriti. Našo opremo bomo postavili na teraso, ki nam pripada."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta