Šport Maribor: Zakaj je iz nadzornega sveta izpadel Mikl

22.09.2021 02:00
Ob preoblikovanju javnega zavoda Športni objekti Maribor v družbo Šport Maribor je prišlo do nepričakovane odločitve pri imenovanju nadzornega sveta: imenovani so bili vsi stari predstavniki občine iz sveta zavoda razen enega - edinega predstavnika opozicije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Mikl (desno) je bil precej kritičen do vodenja Športnih objektov Maribor, vodstvu občine pa je očital, da se izogiba seji mestnega sveta, na kateri bi govorili tudi o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju zavoda. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Javni zavod Športni objekti Maribor se je 9. septembra preoblikoval v družbo z omejeno odgovornostjo - Šport Maribor, d.o.o. Mariborska občina ji je takoj podelila koncesijo za izvajanje izbirne lokalne gospodarske javne službe upravljanja javnih športnih objektov v MO Maribor. "Preoblikovanje nima vpliva na uporabnike javnih športnih objektov," so ob tem poudarili na občini, ki je za zdaj stoodstotni lastnik Športa Maribor.

​Nadzorni svet bo vodil Štandeker

V nadaljevanju bo Javni holding Maribor v sodelovanju z občino pričel postopek odkupa terjatev hčerinskih družb javnega holdinga, ki jih le-te izkazujejo do družbe Šport Maribor.

Po zadnjih znanih podatkih so dolgovi Energetike, Nigrada, Mariborskega vodovoda in Snage narasli že na okrog pol milijona evrov. Po zaključku odkupa terjatev bo Javni holding Maribor izvedel konverzijo terjatev v lastniški delež družbe Šport Maribor in bo tako postal družbenik družbe Šport Maribor. Postopek odkupa terjatev in postopek konverzije terjatev se bosta izvedla v naslednjih mesecih, so pojasnili na občini.

Tadej Mežnar ostaja direktor.
Igor Napast

Na vodilnem položaju podjetja, ki je v prvih šestih mesecih izkazalo dobiček v višini 63.424 evrov, ni sprememb in direktor še naprej ostaja Tadej Mežnar, do nepričakovane odločitve pa je prišlo pri imenovanju nadzornega sveta. Imenovani so bili namreč vsi predstavniki občine, ki jih je konec decembra lani tudi potrdil mestni svet in so bili člani sveta zavoda - torej Zvonko Zinrajh (samostojni svetnik), Matjaž Štandeker (Lista Arsenovič za Maribor) in Matevž Avšič (SMC) - razen enega. Izpadel je Milan Mikl, mestni svetnik Liste Franca Kanglerja - NLS, edini predstavnik opozicije. Namesto njega je bila imenovana Vesna Rožanc, ki je zaposlena v uradu za šport MOM, v nadzornem svetu pa sta še predstavnika zaposlenih Matej Pungartnik in Branko Kovač. Na ustanovitveni seji nadzornega sveta so za predsednika izvolili Štandekerja, ki je že vodil tudi svet zavoda.

​Podžupan Medved: Ni posebnega razloga

"Nič ne vem o tem," je bil včeraj, ko smo ga poklicali, presenečen Mikl, "nisem pa presenečen." Poudaril je, da je bil pripravljen nadaljevati delo v nadzornem organu družbe za upravljanje športnih objektov in da je bilo to z lastnikom tudi dogovorjeno. Res pa je, da je bil v preteklosti Mikl precej kritičen do vodenja Športnih objektov Maribor, opozarjal je, da naj bi bilo v ŠOM prihajalo do napačnega interpretiranja poslovnih rezultatov, da so v njihovih poročilih napačni in nepopolni podatki in da je ukinitev računovodske službe namesto prihrankov prinesla celo povišanje stroškov. Ali je bilo pri poslovanju javnega zavoda kaj narobe, naj bi zdaj pokazala redna notranja revizija za leto 2020.

Zakaj je iz nadzornega sveta izpadel Mikl, smo vprašali tudi podžupana Sama Petra Medveda, pristojnega za šport. Odvrnil je le, da za to ni posebnega razloga in da se jim je zdelo pomembno, da imajo v nadzornem svetu tudi nekoga iz urada za šport.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta