Srednja šola za trženje in dizajn Maribor: V praktični učilnici kot v pravem podjetju

Barbara Bradač
11.02.2021 02:00
Ob učni prodajalni so v Srednji šoli za trženje in dizajn vzpostavili še specializirano učilnico za učno podjetje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaki bodo v učilnici ustanovili "pravo" podjetje in delali v enakih oddelkih, kot jih imajo podjetja sicer. Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

Mariborska srednja šola, ki je bila pred kratkim preimenovana iz Srednje trgovske šole v Srednjo šolo za trženje in dizajn Maribor, ves čas išče nove poti, kako naj dijaki pridobijo znanja in veščine, ki jih bodo potrebovali pri nadaljnjem delu ali za nadaljevanje šolanja. Potem ko so predlani v šoli uredili učno prodajalno za dijake, je najnovejša pridobitev specializirana učilnica za učno podjetje.

Po vzoru Microsoftovih pisarn

"Urejena je po vzoru Microsoftovih pisarn, kjer se dijaki lahko učijo v sproščenem okolju, iščejo razne rešitve na kavču, si izmenjujejo mnenja na posebnih sedalnih vrečah, seveda pa imajo urejene pisarniške kotičke," učilnico predstavlja ravnateljica Tanja Lakoše. "Dijaki programa ekonomski tehnik ustanovijo 'pravo' podjetje, delajo v enakih oddelkih, kot jih imajo druga podjetja, nabavljajo blago, znajo izdelati raziskavo trga, povezujejo se s kupci in za njih pripravljajo številne zanimive oglase, reklamne akcije - saj veste, vzemi tri čokolade, plačaj dve ... Dijaki iščejo kreativne ideje, ukvarjajo se s podjetništvom, trženjem, spoznavanjem, kako prodati izdelek, saj danes ni samo znanost, kako narediti izdelek, pač pa je znanost tudi, kako ga prodati. Je pa dijakom zelo zanimivo, saj gre za učenje preko igre, kar je seveda veliko lažje," pojasnjuje ravnateljica.

Arhiv šole

Ponosna je, da so dijaki osvojili prvo mesto za najboljšo poslovno idejo na mednarodnem sejmu učnih podjetij marca lani. Dijaki nove učilnice še niso imeli priložnosti uporabljati zaradi trenutnih epidemioloških razmer. Pričakuje pa, da ko se vrnejo, v njej znanja združijo njihovi bodoči ekonomski in aranžerski tehniki.

Arhiv šole

Z nasmehom v nov dan

"​Šola ni zgolj učenje, ampak je širjenje obzorja preko različnih aktivnosti," poudarja Lakoševa. V prvem valu epidemije so se dijaki v času izvajanja pouka na daljavo povezali v šolskem projektu z naslovom Z nasmehom v nov dan ter pod vodstvom Suzane Golobb Strmšek priredili skladbo Gotta Be Patient. "Mnogi dijaki so takrat poročali o osamljenosti in slabšem duševnem počutju ali pa se v vsakodnevnih izzivih niso znašli. Iskali smo nekaj pozitivnega in s pesmijo smo jih povezali, sami so jo zapeli in odigrali," je povedala mentorica. In ta pesem, ki jo v času izolacije zaradi virusa prirejajo po celem svetu, še danes spodbuja dijake, da ostanejo pozitivni.

Srednja šola za trženje in dizajn izobražuje pet ekonomskih programov. Ker devetošolcev in devetošolk, ki jih zanima vpis, ne smejo nagovarjati v šoli, pripravljajo štiri informativne dneve, ki bodo virtualni: v petek, 12. februarja, ob 9., 11. in 15. uri ter v soboto, 13. februarja, ob 9. uri. Vpis v šolo zadnja leta nekoliko narašča. "Videvamo naše dijake, ki so zdaj zaposleni v gospodarskih družbah. Še posebno je za trgovce bistveno, da je povpraševanje večje, kot jih je na trgu," je še povedala ravnateljica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta