Stanovalci Cafove ulice jezni in razočarani: "Vsi samo izgubljamo"

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.10.2019 17:43

Dolgoletni stanovalec v Cafovi ulici Leo Ciglenečki je prepričan, da je projekt prenove nesmiseln, škodljiv in celo, da temelji na lažnih izhodiščih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leo Ciglenečki se zgraža nad obrazložitvami v projektnih dokumentih, s katerimi je občina utemeljevala investicijo.
Igor Napast

Gradbena dela v Cafovi ulici so v polnem teku. Mestna občina Maribor (MOM) ureja ulico z razlago, da bo prijaznejša za pešce in kolesarje ter bo tako omogočila oživitev ulice. Stanovalci, ki so o nameri občine lani izvedeli šele iz časopisa in nekaj dni pred potrditvijo na mestnem svetu, vprašanje lastništva parkirnih mest v ulici, ki jih po preureditvi ne bo več, prepuščajo v odločitev sodišču, zato so sprožili postopek za vpis lastninske pravice. Enako kot izguba parkirnih mest, pravijo, da so njihovo izgradnjo tudi sofinancirali, jih boli način delovanja mariborske občine, saj pri preurejanju ulice niso imeli nobene besede.
S pismom se je oglasil Leo Ciglenečki, dolgoletni stanovalec Cafove ulice, ki se zgraža nad obrazložitvami v projektnih dokumentih, s katerimi je občina utemeljevala investicijo in se prijavila na javni razpis ministrstva za infrastrukturo, kjer je pridobila nepovratna sredstva. Pravi, da so se na občini s stanovalci začeli pogovarjati le nekaj dni pred potrditvijo na mestnem svetu in pred skrajnim rokom za prijavo na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev, a da jim prav prisluhnili niso nikoli.

Pešci ločeni od prometa, a hkrati ogroženi

Ciglenečki je stanovanje v tej ulici kupil, ko je bil kare Cafova še v izgradnji, torej je že skoraj 30 let stanovalec te ulice. Projekt prenove označi za nesmiseln, škodljiv in celo, da temelji na lažnih izhodiščih, pri tem pa izhaja iz Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP), s katerim je MOM upravičevala prenovo. Prvi razlog za prenovo v DIIP je, da območje Cafove ulice ni oblikovano tako, da bi bilo privlačno za druženje na ulici. "Ja, presneto, saj se tudi na sosednjih Partizanski, Razlagovi, Cankarjevi in oddaljenih Smetanovi ulici, Gosposvetski cesti, kjer so locirane šole, ne moremo kar tako družiti sredi cestišča in postavljati gostinskih miz. Avtorji so povsem ignorirali dejstvo, da Cafova ni v pešconi, tukaj z izjemo omenjenih dveh šol večinsko bivamo stanovalci. Na tej lokaciji smo kupili nepremičnine z namenom kvalitetnega bivanja (kar vključuje tudi parkiranje), ne pa druženja na ulici," pravi Ciglenečki, s katerim se strinja tudi večina stanovalcev.

Občina želi Cafovo ulico urediti v skladu z načeli trajnostne mobilnosti, po kateri bodo prednost v središču mesta v prihodnje imeli pešci, kolesarji in javni potniški promet.
Sašo Bizjak

Ugasnil osnovni motiv preureditve ulice

Ciglenečki nadalje navaja, da je srž prenove ulice v argumentu iz DIIP, da ulica ni omogočala izvajanja vrste aktivnosti, s katerimi bi dve izobraževalni ustanovi na ulici lahko izvajali svoje poslanstvo (prireditve), in da potrebujeta urejene in motornega prometa proste površine pred svojimi poslopji. Prepričan je, da se v tem skriva izvorni greh problema, saj pravi, da je bil projekt pripravljen na pobudo nekdanje ravnateljice Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Helene Cvikl z željo po širitvi gostinske dejavnosti tudi na cestno stran. Pravi, da Cviklova šole več ne vodi, novo vodstvo pa teh ambicij nima, torej je v vmesnem času ugasnil osnovni motiv preureditve ulice.

Aroganca in avtoritativno obnašanje

"S projektom, ki je že v začetku temeljil na sprevrženih argumentih, v vmesnem času pa je ugasnil tudi osnovni motiv, to je širitev dejavnosti VSGT na ulično stran, vsi samo izgubljamo - stanovalci parkirišča, posledično se bo znižala vrednost nepremičnin, v katerih stanujemo; občani Maribora in Evropa znaten znesek nesmotrno porabljenih evrov, da ne omenjamo slabe volje ob aroganci in avtoritativnem obnašanju MOM z županom na čelu. Tega res ne razumem. Ali pač - za ceno vseh opisanih izgub si bo po koncu projekta nekdo na prsi pripel značko, kjer bo pisalo: Uspešno smo črpali evropska nepovratna sredstva."

Prenova Cafove ulice
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta