Stellar beat v Rogozi: Glavni zvezdi bodo ponoči odprli mariborsko letališče

Andreja Kutin Lednik
23.06.2019 19:08

Rogoški monsun elektronskim navdušencem ni prišel pretirano do živega, čeprav je danes nekoliko upočasnil dogajanje. Največji slovenski festival elektronske glasbe ostaja v Rogozi in za naslednje leto obljublja rast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Burak Yeter je že leta 2007 z drugim albumom opozarjal na nevarnost podnebnih sprememb.

Prva dneva glasbenega festivala StellarBeat sta ob jezeru v Rogozi poskrbela za še eno uspešno izstrelitev festivalskega dogajanja, pa čeprav je v soboto namesto zvezdnega prahu v Rogozi divjal monsun. "Ampak je bilo fuuul faaajn," so v nedeljo popoldan zategnila dekleta iz Slovenj Gradca. "No, malo je deževalo," tako mimogrede omeni ena od njih. "Malo? Bi rekla kr' fejst," se je smejala prijateljica. Kamp se je v nedeljo resda praznil, popoldan je več avtomobilov z registrskimi tablicami iz vse Slovenije odvažalo ljudi kot dovažalo. A dovažali so tudi organizatorji - pod glavni oder žagovino, ob rob slamo in pravo festivalsko prizorišče, z vsem, kar tak festival potrebuje, je počasi dobivalo nazaj normalno podobo. Dež festivala ne bo odplavil, je bil odločen organizator Nino Žuti, v petek je zvezdno areno obiskalo 3000 ljudi, v soboto 5000 - prizorišče sprejme 8000 ljudi.

Kalany Creative
V petek se je pričelo ...
Ivan Rebić

Krožno gospodarstvo

A glavno je, da štima zvok - istanbulski Mahmut Orhan ter nizozemski zvezdnik turških korenin Burak Yeter sta v soboto postregla z dovolj kvalitetno mešanico zvokov, da dež ni bil preveč moteč. Ne nazadnje pa je Burak že leta 2007 z drugim albumom opozarjal na nevarnost podnebnih sprememb, njegov hit iz leta 2017 pa je Storm - nevihta. StellarBeat Music Festival je ob jezeru v Rogozi prvič navil decibele in preizkusil areno na prostem že v petek. Na odru so se zvrstili domači in tuji DJ-ji, z mojstrom house glasbe Claptoneom na čelu. Tako mimogrede, z glavno zvezdo - nedeljskim gostom Robinom Schulzem vred, gre za izvajalce, ki na omrežju Youtube dosegajo po 400 milijonov predvajanj največjih hitov, kar je več kot številne zvezde drugih glasbenih zvrsti. In Schulz je zvezda tudi v čisto zvezdniškem smislu - samo zanj bodo sredi noči odprli mariborsko letališče, kar je uredila njegova ekipa. "Mi smo plačali njegovo ceno, vse ostalo so uredili oni, gre za tako imenovano krožno gospodarstvo," se smeji Žuti.

Kalany Creative
StellarBeat.

Boljši kot po kaki vaški veselici

In kot kaže, se krožnega gospodarjenja učijo tudi sosedje, festival z močnim tempom vsaj po odzivih mimoidočih domačinov ne moti pretirano. Pa čeprav ga slišijo tudi v hišah tik pod Pohorjem. "Smo šli s kolesom tam okoli, pa moram reči, da so bili ob sedmih zjutraj vsi zelo okej," se smeji domačin. In doda, da "pravzaprav boljši kot mnogi junaki po kaki vaški veselici". In v Rogozi, kjer je množičnih srečanj sicer le peščica letno, se bodo, kot kaže, zlahka navadili na festival, ki bo še rasel, obljublja Žuti: "Da, vsako leto za kakih 20 odstotkov, to je naš cilj." Občina Hoče - Slivnica z denarjem festivala ne podpira, so pa vzpostavili dobro sodelovanje pri pridobivanju dovoljenj. Proračun festivala je 300.000 evrov, deloma ga naberejo s pomočjo sponzorjev, deloma z vstopnicami.
Pa še to - letos so stellarbeatovci ponudili rešitev tudi za elektrobeat navdušence z otroki - podmladek so lahko zaupali animatorjem v sosednji športni areni, kjer so malčki lahko uživali v mini festivalu in nato zaspali. Nekoliko prej kot starši, seveda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta