Štiriletni Matija za operacijo potrebuje še 30 tisoč evrov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.01.2020 17:35

Za operacijo štiriletnega Matije s cerebralno paralizo so zbrali 40 tisočakov, za poseg skupaj s fizioterapijami in bivanjem je potrebnih 70 tisoč evrov. Kako lahko pomagate?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija z opornicami hodi sam, a po prstih, kolena ima obrnjena navznoter in je manj stabilen.
Osebni Arhiv

Rok za nakazilo denarja za operacijo štiriletnega Matije, za katerega so v Mariboru z nakupom dobrodelnega kozarca en evro prispevali tudi obiskovalci Veselega decembra na Trgu Leona Štuklja, se nezadržno bliža. 55 tisoč evrov, kolikor staneta obe načrtovani operaciji - nevrološka in ortopedska, ki bi ju opravili v otroški bolnišnici v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri, je treba nakazati do 7. februarja.
​Predvidoma 25. marca bo Matijo operiral priznani ameriški pediatrični nevrokirurg dr. T. S. Park, ki je do lepšega življenja z zahtevno operacijo, s katero se trajno zmanjša ali celo povsem odpravi spastičnost, pomagal že več kot 4200 otrokom s cerebralno paralizo iz vsega sveta, med njimi je tudi že kar nekaj otrok iz Slovenije.

Matija ima spastično diplegijo

Matija se je rodil v šestem mesecu nosečnosti z urgentnim carskim rezom. Mali borec je na intenzivni negi za nedonošenčke preživel poldrugi mesec, nato so ga lahko prinesli domov. "Huda dihalna stiska ob rojstvu, ki jo je utrpel Matija, je lahko znak za resne težave, zato sva bila s Tino vesela prav vsakega mejnika: ko je začel sedeti, se kobacati, se postavljati na nogice," pravi njegov oče Martin Potočnik.

Po posegih bi zaživel bistveno bolj kakovostno

"Tudi statistika kaže, da je 40 odstotkov Parkovih pacientov tega t. i. lažjega tipa diplegije, kakršno ima Matija. Ti otroci imajo tudi najboljšo možnost za popolno napredovanje in okrevanje," pravi Martin Potočnik in doda, da pa "res gre za zelo invazivno operacijo na hrbtenjači, saj se živci, ki povzročajo krče, prerežejo in se mora otrok na novo naučiti uporabljati prej zakrčene mišice. Zato so po operaciji potrebne skorajda vsakodnevne fizioterapije še vsaj dve leti."

SMEH5 na 1919

V dobrodelni akciji za Matijo (opisana je na spletni strani www.supermatija.com) so doslej zbrali nekaj čez 40 tisoč evrov, potrebujejo jih 70 tisoč. Akcija za malega Matijo še poteka. "Na pomoč nam je priskočila tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije in nam omogočila SMS-donacije z geslom SMEH5 na 1919. Preko Zveze prijateljev mladine Slovenije bomo tudi nakazali denar za operaciji," pravi Martin Potočnik.
"Naši prijatelji iz Ruš pa organizirajo 1. februarja od 9. do 21. ure v športnem centru Nitro ​v Rušah dobrodelni športni dan za Supermatijo - tam bodo druženje, telovadba, otroški program, predavanje o prehrani, predstavitev karate kluba Selnica, maraton veslanja ..." Vstopnina je pet evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta