Studenčani odkrivali znamenitosti Slovenskih goric

Nada Holc
23.07.2023 06:00

Člani TD Studenci na Sveti Ani obiskali zeliščarko, oljarno, podjetje Rosenbauer, ki je največji proizvajalec gasilske tehnike na svetu, sprejel jih je tudi župan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Turističnega društva Studenci pri podjetju Rosenbauer

Konec junija je člane TD Studenci pot vodila na Sveto Ano v Osrednjih Slovenskih goricah. Članica TD Nada Holc je že med potjo povedala nekaj zanimivosti o območju, ki ima velik razvojni potencial, saj je poleg kmetijstva veliko možnosti tudi za podjetništvo in dopolnilne dejavnosti. Lepa narava in ohranjena zgodovinska, kulturna in stavbna dediščina privabljajo sem turiste iz cele Slovenije in sosednje Avstrije.

Našo pozornost so pritegnila krožišča, na katerih krajani s ponosom pokažejo svojo kulturno, tehniško, gospodarsko in etnografsko dediščino. Tudi v Lenartu so v rondoje postavili simbole svoje lokalne identitete: staro vinsko prešo, ovtarja, nekdanjega varuha vinogradov, in mlinsko kolo. V Oljarni Kolarič so nas pozdravili s harmoniko, ki vedno ogreje srce. Gospodar je predstavil proizvodnjo bučnega in drugih posebnih olj.

Na Sveti Ani nas je doletela posebna čast, saj nas je sprejel župan Martin Breznik in nam ponudil županovo vino. Dolgoročna vizija občine je postati vodilna vinska destinacija Osrednjih Slovenskih goric. Ogledali smo si tudi cerkev sv. Ane. V juliju Anovčani praznujejo svoj občinski in cerkveni praznik, kar zaznamujejo s številnimi prireditvami. Pri zeliščarki Danici Kolarič smo najprej obudili spomine na prvi obisk pred enajstimi leti, potem pa se sprehodili po njihovem ekološkem vrtu. Deležni smo bili "hrane za dušo", v zemljanki degustirali zdravilne napitke. Presenetila nas je še z ocvirkovko. Obljubili smo, da se v ta čudoviti raj na zemlji še vrnemo.

Po kosilu na turistični kmetiji v Rožengruntu smo se odpeljali v Gornjo Radgono do tovarne Rosenbauer, direktor Marjan Cvikl nam je razkazal proizvodne prostore. So največji proizvajalec gasilske opreme na svetu. Imeli smo edinstveno priložnost videti najsodobnejša gasilska vozila, ki jih naročajo za letališča po vsem svetu. Domov smo se vrnili polni lepih vtisov in se že veselimo jesenskega izleta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta