Študenti poiskali nove podrobnosti o opremi štajerskih gradov

24.10.2021 04:00
V grajski bastiji Pokrajinskega muzeja Maribor so prejšnjo sredo odprli razstavo Zgodbe iz grajskih soban - Preobrazbe, prenosi in nove namembnosti opreme gradov v vzhodni Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava je na ogled v delu grajske bastije. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Avtorji razstave so študenti dodiplomskih, podiplomskih in doktorskih programov umetnostne zgodovine, medkulturne germanistike in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, profesorji oddelka za umetnostno zgodovino na isti fakulteti, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Mirjana Koren in kustosinja dr. Valentina Bevc Varl ter raziskovalci Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU.

Z razstavo opozarjajo na usodo in poti opreme gradov ter na transformacije in spremembe namembnosti grajskih stavb zlasti v zadnjem stoletju njihovega obstoja - po razpadu habsburške monarhije. Predstavljena je usoda izbrane opreme 22 gradov in dvorcev vzhodne Slovenije. Na otvoritvi je spregovoril in razstavo tudi uradno odprl dekan Filozofske fakultete UM dr. Darko Friš in med drugim izpostavil pomen tega, da se delo študentov in njihovih mentorjev predstavlja tudi zunaj fakultetnih prostorov, ter dejal, da si tega v prihodnje obeta še več. Vodja projekta dr. Tina Košak z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU se je zahvalila vsem sodelujočim, zlasti Pokrajinskemu muzeju, in izpostavila pomen tega, da je razstava umeščena prav v grad. Predstavnik sodelujočih študentov Jure Donša pa je opisal vire, iz katerih so črpali snov in pri tem izbrskali tudi nova dejstva o opremi, poslikavah, kipih, ki so bili nekoč v gradovih, sedaj pa to v glavnem hranijo muzeji.

Otvoritev razstave sta s harmonikarskim nastopom popestrila Pika Drstvenšek in Deny Vogrin iz razreda profesorja Slavka Magdiča s Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta