Študenti se srečajo šele na podelitvi diplome

Barbara Bradač Barbara Bradač
07.11.2019 16:36

Na Dobi že 20 let izvajajo študij na daljavo, ki je v celoti spletno podprt in brez srečanja v živo med študenti in profesorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Dobe Jasna Dominko Baloh in dekan Rasto Ovin na včerajšnji mednarodni strokovni konferenci 
Igor Napast

Pred 20 leti so pri Dobi zaorali ledino na področju on-line študija in prvo leto, to je bilo leta 1998, vpisali 30 študentov, danes, 20 let kasneje, pri njih študira več kot 1200 študentov iz 46 držav. V tem času je diplomiralo 7102 študentov spletnega študija.
"Takratna družbena klima je bila zelo naklonjena tudi razvoju v zasebnih izobraževalnih ustanovah. To nas je navdajalo z optimizmom in iskali smo možnosti, kako tudi v Sloveniji in širše ponuditi drugačen način izobraževanja. Odločili smo se, da bomo začeli razvijati on-line izobraževanje. Trdo smo delali dve leti in razvili Dobin model on-line študija," se začetkov spominja Jasna Dominko Baloh, direktorica Dobe. Njihov model študija je mentorsko podprt ter brez fizičnih srečanj med študenti in visokošolskimi učitelji. Šele na podelitvi diplome se študenti in profesorji srečajo v živo. Razvoja on-line študija so se lotili z lastnim razvojnim in raziskovalnim delom in brez kakršnekoli državne finančne vzpodbude. Takrat, tako Balohova, jim v Sloveniji ni nihče verjel, da jim bo uspelo. "Dokazali smo, da se da z lastnim delom, razvojem, povezovanjem in sodelovanjem tudi v Mariboru uresničiti uspešne projekte in zagotovo študij on-line to tudi je," je ponosna direktorica. So edini, ki na področju jugovzhodne Evrope izvajajo v celoti študij on-line, in to v štirih jezikih. ​

Direktorica Dobe Jasna Dominko Baloh in dekan Rasto Ovin na včerajšnji mednarodni strokovni konferenci 
Igor Napast

Desetletni zaostanek in brez standardov kakovosti

Izpostavlja še, da Slovenija skrb zbujajoče zaostaja na področju e-izobraževanja, še posebno v visokošolskem prostoru. "Na to opozarjajo tako mednarodne kot domače raziskave. Še vedno le tretjina visokošolskih ustanov razpolaga s strategijami o uvajanju informacijske tehnologije v izobraževanje, kar je znatno pod povprečjem evropskih držav. Ocena je, da na tem področju zaostajamo za razvitejšimi državami vsaj deset let. Slovenija tudi nima izdelanih standardov kakovosti on-line izobraževanja, zato se danes srečujemo z različnimi predstavljanji e-izobraževanja fakultet, ki pa nimajo nič skupnega s standardi kakovosti," opozarja Balohova. In ker v Sloveniji ni nacionalnih standardov kakovosti za izobraževanje preko spleta, so prvi in tudi edini v jugovzhodni Evropi, ki so pridobili dve mednarodni akreditaciji. ​

Prilagoditi se morajo tudi profesorji

Danes so pri Dobi organizirali mednarodno konferenco na temo on-line študija, kjer so osvetlili trende, prakse pa tudi izzive, ki jih e-izobraževanje prinaša. Steve Wheeler, neodvisni svetovalec in raziskovalec na področju učnih inovacij iz Velike Britanije, pravi, da sta se e-študij in učenje na daljavo že usidrala in pometla s stigmo manjvrednosti glede na klasični študij, a izziv je drugje: "Ključni problem je, da profesorji menijo, da lahko pri on-line študiju uporabijo enake tehnike poučevanja kot pri klasičnem pouku. Prav to je izziv, da profesorji spremenijo razmišljanje in razvijajo nove metode, ki nagovarjajo študente, čeprav niso z njimi v istem prostoru." Zaradi prostorske in časovne prožnosti je on-line izobraževanje v svetu trend. Napovedi pravijo, da bo kmalu tako študiralo 20 milijonov študentov. Tako Wheeler kot Balohova sta prepričana, da on-line študij ne bo nikoli nadomestil klasičnega študija, a da je pomembno, da imajo ljudje možnost izbire.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta