Svetovni dan voda v Mariboru: Da bi Dravo ohranili tudi za prihodnje generacije

Barbara Gavez Volčjak
22.03.2021 16:05
Kako so v Mariboru zaznamovali svetovni dan voda: podjetje AquaSystems je razpisalo mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava, s katerim opozarjajo na pomen varovanja voda in skupno skrb za Dravo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mednarodni fotografski natečaj sta predstavila Branimir Ritonja in Leon Lozar. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Svetovni dan voda, ki so ga Združeni narodi leta 1992 določili na 22. marec, so v Mariboru zaznamovali v več organizacijah, tako ali drugače povezanih z vodo. Večina dogodkov je potekala virtualno, le podjetje Aquasystems, ki skrbi za pitno vodo 136.000 prebivalcev mariborske občine in še treh okoliških, je pripravilo dogodek za novinarje v živo. Na tiskovni konferenci pred Fotogalerijo Stolp na Židovskem trgu je Leon Lozar, direktor družbe Aquasystems, skupaj s predsednikom Fotokluba Maribor Branimirjem Ritonjo najavil mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava, ki bo trajal do 22. aprila.

​Fotografije, prispele na natečaj, bo ocenila strokovna žirija, v kateri bosta poleg Ritonje še Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije, in fotograf Bojan Golčar, predsedoval pa ji bo mednarodno priznani slovenski fotograf Arne Hodalič. Člani žirije bodo pripravili ožji izbor desetih fotografij, med katerimi bodo izbrali zmagovalno, nato pa bo svojega zmagovalca izbrala še javnost s spletnim glasovanjem. Najboljše fotografije bodo v maju razstavljene v Vodnem stolpu, zmagovalca obeh izborov pa prejmeta tudi denarno nagrado.

Poti dobrih želja za Dravo

"Z mednarodnim fotografskim natečajem želimo spodbuditi kulturno življenje v krajih ob Dravi, še posebno po kulturnem mrku, ki smo mu bili priča v času epidemije. Verjamemo, da prav kulturni izraz predstavlja pomemben del vsake sodobne skupnosti. Z njim želimo še močneje opozoriti na pomen Drave in našo skupno nalogo, da ji vrnemo veljavo, kakršno je imela nekoč, in jo ohranimo tudi za prihodnje generacije," je v nagovoru poudaril Leon Lozar. Branimir Ritonja pa je prisotne novinarje ob tej priložnosti povabil na nabrežje Drave ob Vodnem stolpu in podal nekaj nasvetov o fotografiranju vode in življenja ob njej.

Podjetje Aquasystems je na svoji spletni strani objavilo tudi video s predstavitvijo delovanja čistilne naprave Maribor, svetovni dan voda pa so pospremili še z dvema projektoma ozaveščanja mladih o skrbnem ravnanju z vodo. Projekt Varujmo svojo kapljico vode obsega film s prikazom čiščenja odpadnih voda in pripadajoč delovni zvezek, v natečaju za osnovnošolce Poti dobrih želja za Dravo pa so zbirali in objavljali fotografije kamnov, ki so jih otroci nabrali ob Dravi ter pobarvali in popisali z dobrimi željami za reko. Fotografije so na ogled na facebook strani družbe Aquasystems.

Mariborska čistilna naprava
Igor Napast

Pomen Vrbanskega platoja

Dogodke ob svetovnem dnevu voda so pripravili tudi v Nigradu in Mariborskem vodovodu ter nekaterih drugih organizacijah. V Nigradu so na svoji spletni strani objavili zelo nazorno predstavitev, kaj ne sodi v kanalizacijo, ter predstavitev Padavinske vode in ponikanje, ki govori o preobremenjenosti kanalizacijskih sistemov s padavinskimi vodami in kakšne so rešitve za zmanjšanje teh količin.

Vrbanski plato
Igor Napast

V Mariborskem vodovodu so pripravili kratek video o pomenu Vrbanskega platoja kot največjega in najpomembnejšega vodnega vira pitne vode za širšo regijo. Črpališče Vrbanski plato namreč oskrbuje s pitno vodo 180.000 prebivalcev v 16 občinah severovzhodne Slovenije. Vse uporabnike pozivajo, naj ob ogledu videa razmislijo o vrednosti vode za življenje posameznika in kaj lahko vsakdo stori za njeno varovanje.

Tema letošnjega svetovnega dneva voda se je namreč glasila Vrednotenje vode, organizatorji dogodkov pa so opozarjali, da kot družba posvečamo premalo pozornosti trajnostnemu ravnanju z vodo in upravljanju z vodnimi viri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta