Svetovni pokal v gorskem kolesarjenju na Mariborskem Pohorju: Negativno v denarju, pozitivno v promociji

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
03.11.2020 02:00

Organizacija svetovnega pokala v gorskem kolesarjenju na Mariborskem Pohorju je Marpromu prinesla okrog 50 tisoč evrov izgube, a so v javnem podjetju z dogodkom kljub temu zadovoljni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Marpromu so zadovoljni s promocijo gorskega kolesarjenja na Pohorju.
Tadej Regent

Mariborsko javno podjetje Marprom še ni sestavilo končne bilance stroškov in prihodkov organizacije svetovnega pokala v gorskem kolesarjenju v disciplini spust, ki je na Mariborskem Pohorju potekalo med 15. in 18. oktobrom, a po dosedanjih izračunih kaže, da je prireditev prinesla okrog 50 tisoč evrov izgube. "Pri tem si od prireditve v razmerah, v kakršnih smo jo izpeljali letos, nismo obetali pozitivnih finančnih učinkov, temveč predvsem pozitivne učinke v smislu promocije gorskega kolesarstva na Pohorju," so poudarili v podjetju, ki ga vodi Bernard Majhenič.

Gledanost neposrednega prenosa tekem na TV Slovenija je dosegla 12 odstotkov, tekmovanje pa so več dni spremljali praktično vsi domači mediji in tudi nekateri tuji, so izpostavili v Marpromu: "Tako je bil dogodek medijsko zelo odmeven in verjamemo, da je prispeval k povečanju prepoznavnosti Maribora in Pohorja." V načrtu imajo, da Bike park Pohorje ostane odprt čim dlje. "Mariborsko Pohorje omogoča, da kolesarski park v prilagojenem obsegu deluje tudi v zimski sezoni, kadar ni naravnega snega, medtem ko v višje ležečih gorskih centrih te možnosti v glavnem nimajo," so načrte v prihajajoči zimski sezoni razkrili v Marpromu.

Po sedanjih izračunih so odhodki organizacije svetovnega pokala znašali blizu 318.000 evrov, prihodki pa 272.000 evrov. Najvišja postavka so televizijske pravice (95.850 evrov), ki jih je organizator tekmovanja prepustil RTV Slovenija, v zameno pa dobil neposredni prenos tekem in oglasni prostor, pri čemer je šlo za kompenzacijo. Med večjimi odhodki so še TV-produkcija - DVB (72.492 evrov), covid testi (ocena dobrih 37.000 evrov), kotizacija UCI (32.500 evrov), nagrade tekmovalcem (21.690 evrov) ter oblačila in prehrana za prostovoljce (11.000 evrov).

Iztok Kvas in Bernard Majhenič
Sašo Bizjak

Na prihodkovni strani si sledijo sponzorstva (80.776 evrov), covid testi, ki so jih zaračunali tekmovalcem (37.389 evrov), dostava vzorcev v laboratorije po Sloveniji (18.150 evrov), parkirnine za ekipe (13.850 evrov), provizije od namestitev (12.212 evrov) in prijavnine (12.101 evro).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta