(TABELA) Razkrivamo predlog cenika za nekatera parkirišča v Mariboru: Ob prireditvah parkiranje pri dvorani Tabor 2,5 evra

Igor Selan
22.03.2021 17:00
Čeprav bodo mestni svetniki na četrtkovi seji sprejemali le krovni dokument o uvedbi gospodarske javne službe upravljanja z začasnimi parkirišči in garažami v mestu, je znan tudi že predlog cenika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ura parkiranja pri dvorani Tabor bi stala 40 centov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mariborski mestni svet bo na četrtkovi seji v drugi obravnavi med drugim potrjeval tudi odlok o načinu izvajanja lokalne gospodarske javne službe (GJS) upravljanja z začasnimi parkirišči in garažami v mestu, ki bo podlaga za zaračunavanje parkirnine na devetih parkiriščih in v dveh garažnih hišah, kjer do zdaj parkiranja ni bilo treba plačati. Svetniki bodo tokrat odločali le o krovnem odloku, ki občini daje pravno podlago za začetek izvajanja GJS, medtem ko bodo o lokacijah parkirišč in cenah odločali šele na aprilski seji.

Dnevno parkiranje na večini začasnih parkirišč 2,5 evra

Kljub temu so svetniki v vpogled že dobili predlog cenika, po katerem bi okoliški stanovalci garažnih hiš v Ulici Pohorskega odreda za uro parkiranja plačevali 80 centov, za dnevni najem 2,5 evra, za mesečni najem 40 evrov, za letnega pa 432 evrov. Urna in dnevna postavka bi bili enaki tudi za druge uporabnike, bi pa ti za mesečni najem v omenjenih garažnih hišah plačevali 45 evrov, za letnega pa 486 evrov.

Predlog cenika za parkiranje
Večer

​Cena urnega parkiranja pri dvorani Tabor bi stala 40 centov, dnevnega, če bi avto tam bil parkiran sedem ur in več, pa 2,5 evra. Okoliški stanovalci bi za mesečni najem odšteli 25 evrov (letni 270 evrov), ostali uporabniki 35 evrov (letni 378 evrov), člani športnih in drugih društev pa 12,5 evra (letni 135 evrov). Parkiranje pri dvorani Tabor ob prireditvah ne bi bilo zajeto v ceno vstopnice, kot je bilo predvideno sprva, ampak bi stalo 2,5 evra.

Kako so odgovorili na izziv P&R

Na parkirišču na občinskem dvorišču v Razlagovi naj bi okoliški stanovalci za urno parkiranje plačali 80 centov, cena dnevnega najema bi stala 2,5 evra, mesečnega 20, letnega pa 216 evrov. Ista urna in dnevna postavka bi veljali tudi na parkirišču pod Titovim mostom, mesečni najem za okoliške stanovalce bi stal 35 evrov (letni 378), medtem ko bi drugi uporabniki za mesečni najem odšteli 55 evrov, za letnega pa 594.

Ker so svetniki ob prvi obravnavi odloka menili, da bi morala občina pred začetkom dodatnega obremenjevanja občanov bolje urediti avtobusni prevoz, kolesarske steze in parkirišča park&ride (P&R), je župan Saša Arsenovič na spletni tiskovni konferenci poudaril, da so na izziv P&R skušali odgovoriti prav s cenovno politiko parkirišča pri dvorani Tabor. "Mislim, da smo našli rešitev, ki je prijazna uporabnikom, hkrati pa nam omogoča mesto narediti lepše," je prepričan Arsenovič.

Mesečni najem garažne hiše v Ulici Pohorskega odreda bi okoliške stanovalce stal 40 evrov. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Kmalu začetek revitalizacije Pekrskega potoka

Mestni svetniki bodo ob tem v četrtek sprejemali tudi nov občinski program varstva okolja. Kot je povedala vodja skupne službe varstva okolja v Skupni občinski upravi Maribor Cvetka Slana, gre za strateški okoljevarstveni dokument, ki ga mesto ni imelo že vse od leta 2008. "Izhodišča so globalne zaveze in konvencije, od pariškega do kjotskega sporazuma. Dokument smo pripravili na participativen način, saj smo občane že takoj na začetku povabili k sodelovanju, da bi tako dosegli najboljši možen rezultat," je poudarila Slana.

Dokument med drugim obravnava prihodnje odzivanje mesta na podnebne spremembe, oskrbo s pitno vodo, ravnanje z odpadki, trajnostno mobilnost, zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Kot je še povedala Slana, med drugim vključuje tudi skorajšnji začetek revitalizacije Pekrskega potoka: "Tega bomo uredili kot celovito območje, ki bo za občane prav gotovo prineslo dodano vrednost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta