Tekmovanja iz programiranja že 43 let

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.08.2019 18:05

Že tretje leto se bodo slovenski osnovnošolski programerji pomerili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja z vrstniki iz tujine. Letošnje tekmovanje bo v mestu ob Dravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg študentskih tekmovanj v programiranju se bodo sedaj v računalniški logiki preizkusili še osnovnošolci.
Sašo Bizjak

Jutri, v petek, se bo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru začela tretja evropska juniorska računalniška olimpijada. Udeležilo se je bo 90 tekmovalcev iz 24 evropskih držav, starih do 15 let in pol, spremljalo pa jih bo okoli 100 mentorjev, članov strokovnih komisij in drugih gostov.

Slovenci s šestčlansko ekipo

Mladi programerji, osnovnošolci, se bodo med 23. in 29. avgustom v Mariboru med seboj pomerili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. "V Sloveniji interes za programiranje pri mladini obstaja. Problem je, da v osnovni šoli nimamo šolskega predmeta programiranje. Je pa v razmahu programiranje s programom Scratch - programiranje za otroke. Pred leti smo uvedli tudi tekmovanja s tem programom in mentorji so začeli izobraževati še v tej smeri, da otroci spoznajo kakšen algoritem, vidijo, kako se lahko naloge rešujejo," pravi Mija Kordež, vodja projektov tekmovanja iz znanja in modelarstva pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport organizira letošnjo olimpijado. Ta ima dva tekmovalna dneva, v katerih morajo tekmovalci v štirih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja. Naša, slovenska ekipa bo štela šest tekmovalcev.

Olimpijada po Bolgariji in Rusiji v Sloveniji

Prav z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka, kot je evropska juniorska računalniška olimpijada, želi ZOTKS dvigniti priljubljenost programiranja in računalništva pri nas, obenem pa tudi pridobiti nove mentorje na področju računalništva, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi. ​Slovenci smo bili pri mednarodni organizaciji računalniških tekmovanj pionirji, saj smo že leta 1988 v Novi Gorici organizirali prvo mednarodno računalniško olimpijado, a pri nas tekmovanja iz programiranja potekajo že 43 let. "Slovenci smo bili v začetni fazi zelo dobri, zelo napredni na področju programiranja, potem pa se je nekako ustavilo in nazadovalo, kar se tiče učenja programiranja, izgubilo se je pravo programiranje. Ko je prišel office, je bilo konec programiranja in računalništvo je postalo word in podobno. Postali smo klik generacija, ki se ji enostavno ne da razmišljati in misliti, ker reševanje problemov s programiranjem zahteva zelo dobro poznavanje matematike, algoritmov, logike. Zato je pomembna olimpijada; dokazuje, da programiranje ni bavbav, ampak da je lahko zelo koristna zadeva na vseh področjih," je pojasnila Kordeževa.
Tekmovanje izhaja iz mednarodne računalniške olimpijade, kjer tekmujejo le dijaki, zato je bilo leta 2017 ustanovljeno novo tekmovanje iz računalništva, in sicer evropska juniorska računalniška olimpijada, ki je namenjena učencem osnovnih šol. Prvo tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani so se tekmovalci zbrali v Rusiji, letos pa olimpijado gosti Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta