Tezno: Podgane, smrad, ščurki … Dovolj je!

Andreja Kutin Lednik
05.03.2020 19:52

Požar v skladišču Surovine je končal potrpljenje krajanov, ki želijo ureditev razmer na Teznem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Surovina ne sodi v ta prostor. Najprej so bile naše hiše, nato oni, pravijo krajani. 
Saso Bizjak

V prostorih mestne četrti Tezno se je na vabilo samoorganizirane četrtne skupnosti Tezno, ki deluje v okviru Iniciative mestni zbor in že dolgo opozarja na okoljske obremenitve Tezna, včeraj zvečer zbrali krajani, ki jim je prekipelo zaradi nedavnega požara v skladišču Surovine.

Proti deponijam

Tudi Fredi Magdič, pobudnik peticije Kako dolgo bomo Tezenčani še dopuščali onesnaževanje našega okolja?, ki ima sedaj 175 podpisov, ima dovolj podgan, smradu, ščurkov: "Zbrati moramo čim več ljudi, povabiti župana na popoldanski sprehod po Teznem. In ko bo imel 2000 ljudi pred pisarno, nas ne bo mogel več ignorirati."
Tudi če bi dobili odškodnine, problema ne bomo odpravili, so dejali krajani, glede morebitne izgradnje sežigalnice na Teznem pa so mnenja deljena. Zavedajo se namreč, da selitve podjetja ne bodo dosegli. "Surovina nima naših odpadkov, sem pridejo odpadki iz cele Slovenije, največ iz Novega mesta. Sedaj pa skladišči odpadke tudi Snaga, ti pa so naši, a tudi tam bo slej ali prej zagorelo, že sedaj pa veter vse naokoli raznaša smeti," je dejal Stane Cehner.

Andrej Petelinšek
Saso Bizjak

Prašni delci

Meritve delcev PM10 v zraku, ki jih je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so sicer na lokaciji Maribor Center pokazale, da se je koncentracija delcev v ponedeljek zvečer zvišala in dosegla okoli 100 mikrogramov na kubični meter, nato pa padla in se ni več zvišala nad 25 mikrogramov na kubični meter. Na merilni postaji Tezno, ki je bližje območju požara, pa se koncentracije delcev PM10 na dan požara niso dvignile nad 30 mikrogramov na kubični meter, trenutno pa so pod 20 mikrogramov na kubični meter. Krajani so prepričani, da je merilna postaja, ki je šele nedavno pričela obratovati, postavljena na napačnem mestu. Nocojšnji sestanek, ki je bil sklican "na hitro", je šele začetek, pravijo.

Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta