Trg Leona Štuklja v Mariboru se je izkazal tako za kulturne kot športne prireditve: Bi tam lahko gledali tudi plezanje?

Jon Knez Jon Knez
29.08.2023 02:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Košarka 3x3 na Trgu Leona Štuklja, ki je z 9000 kvadratnimi metri največji slovenski trg
Andrej Petelinšek

Eno najbolj obiskanih prizorišč minulega Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) je bila košarka 3x3 na Trgu Leona Štuklja. Montažni tribuni sta bili premajhni za vse obiskovalce, ki jih je pritegnil ta šport, letos prvič izveden na Ofemu. Največji mariborski trg, ki je v preteklosti poleg ulične košarke bil prizorišče starta in cilja tekov, kolesarskih dirk in še česa, se je izkazal kot dobro športno prizorišče.

Da bi tam bile tudi v prihodnje športne prireditve, je v interesu mariborski občini. "Trg Leona Štuklja se je že večkrat izkazal kot odlična lokacija pri organizaciji tako kulturnih kot športnih prireditev. Poleg košarke 3x3 so tam bili že Žogarija, start in cilj mestnega teka, kolesarskih dirk. Vsekakor si na trgu želimo še več športnih prireditev. Verjamemo, da bi bila zelo atraktivna organizacija tekmovanja v športnem plezanju, kjer bi nam na primer Janja Garnbret prikazala svoje mojstrovine. Vsekakor pa se je trg v času Ofema izkazal kot zelo primeren za tekme ulične košarke in podobnih disciplin, ki se lahko odvijajo na prostem," so odgovorili na naše poizvedovanje. Strošek uporabe javne površine je, kot pravijo na občini, odvisen od velikosti prireditvenega prostora. Znaša 0,452 evra na kvadratni meter za dnevno uporabo.

Preverili smo tudi, kolikšne stroške so imeli s postavitvijo prizorišča za košarko 3x3 organizatorji Ofema. Direktorica Nataša Ritonija je pojasnila, da je vzpostavitev prizorišča stala 55 tisoč evrov, od česar je 35 tisoč evrov znašala oprema - podlaga in koši, ki pa so jih že prestavili na bodoče košarkarsko igrišče Iva Daneua pri Ljudskem vrtu. "Oprema je bila kupljena s sredstvi, ki jih je zagotovila Mestna občina Maribor. V navedeni znesek so všteti vsi stroški, ki so nastali s postavitvijo in delovanjem celotnega prizorišča v času festivala. Prizorišče je bilo treba urediti po mednarodnih zahtevah in normativih z varovanjem, postavitvijo ograj in tribun, ozvočenjem, vzpostavitvijo ločene cone za vabljene goste olimpijskih komitejev, slačilnic za nastopajoče, prostora za zapisnikarje in delegate," je še pojasnila Ritonija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta