UKC Maribor: Epidemija odnesla dobiček, investicij (še) ne

Andreja Kutin Lednik
11.12.2020 17:07
Skoraj tri milijone evrov izgube v UKC Maribor pripisujejo epidemiji. Kljub temu načrtujejo kar nekaj investicij - najprej selitev pljučnega oddelka in gradnjo nove infekcijske klinike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozimi je oddelek za pljučne bolezni UKC Maribor na Slivniškem Pohorju tudi težko dostopen. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Svet zavoda UKC Maribor se je v četrtek popoldan prvič sestal virtualno. V ospredju pa so bile poleg epidemije tudi investicije in seveda poslovanje zavoda. Svet zavoda se je seznanil s poslovanjem UKC Maribor za obdobje od 1. januarja do konca septembra, v tem času je UKC pridelal za 2,864.000 evrov izgube, kar pomeni 1,5 odstotka skupnih prihodkov. Lani je prvič po letu 2015 UKC Maribor zaključil poslovanje v zelenih številkah - s pol milijona plusa.

Povečane nabave, izpad rednih programov

Ta izguba se bo odražala tudi pri poslovnem izidu konec leta, ki bo najverjetneje negativen, ocenjujejo v UKC, a kljub temu zagotavljajo, da je v danih razmerah poslovanje UKC Maribor solidno glede na okoliščine. Je pa težko oceniti vse posledice epidemije na poslovanje, dodajajo.

Svet zavoda UKC Maribor se je prvič sestal virtualno.
Ukc Maribor

​Zaradi novega virusa SARS CoV2 in grozeče epidemije je UKC Maribor začel pripravljati in izvajati ukrepe konec januarja in v začetku februarja letos, najprej s povečano nabavo osebne varovalne in druge opreme. Sprejeti so bili številni ukrepi in vzpostavljene nove delovne enote z delovišči, na katera so bili prerazporejeni delavci drugih oddelkov UKC Maribor, po drugi strani pa se je obseg dela zaradi odpovedi nenujnih obravnav zmanjšal.

Selitev pljučnega oddelka

Člani sveta zavoda so potrdili investicijsko dokumentacijo za klimatizacijo več oddelkov v UKC Maribor in preselitev oddelka za pljučne bolezni s Slivniškega Pohorja na matično lokacijo v središču Maribora. Zaradi dotrajanih prostorov in opreme je ključna investicija UKC selitev pljučnega oddelka. Skupna vrednost investicije znaša 3,965.722 evrov z vključenim DDV, investicijo pa bo sofinancirala EU v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 v znesku 3,600.000 evrov. Preostali denar bo zagotovil UKC Maribor. V UKC želijo "izločiti tveganja, da bi zaradi izpadov dotrajane medicinske in tudi nemedicinske opreme prišlo do motenj v zdravstvenem procesu, izboljšati kakovost in učinkovitost zdravstvenih storitev ter izkoristiti številne druge sinergijske učinke selitve in spremembe v organizaciji dela združenega oddelka na eni lokaciji", navajajo v dokumentaciji investicije.

Svetniki so potrdili še dokumentacijo za klimatizacijo več prostorov v ustanovi, vrednost te investicije je okoli 400.000 evrov, med večjimi investicijami pa je gradnja nove infekcijske klinike, vredna kar 50 milijonov evrov, ta investicija je na seznamu evropske pomoči okrevanja po epidemiji.

Investicije pa so pogojene z razvojem epidemije - trenutno sta v UKC hospitalizirana 202 bolnika s covidom-19, od tega jih je 44 na intenzivnem zdravljenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta