UKC Maribor: Vojko Flis ne bo več direktor. Kdo ga bo skušal naslediti?

Jana Juvan
27.04.2021 14:45
Sedanji direktor UKC Maribor ne bo znova kandidiral za vodilni položaj. In kdo je najverjetnejši kandidat, ki utegne naslediti Vojka Flisa?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojko Flis je UKC Maribor vodil od junija 2017. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V ponedeljek opolnoči se je iztekel rok za oddajo kandidatur na nov razpis za direktorja UKC Maribor, zaradi praznika pa v bolnišnici še niso vedeli, koliko vlog je na koncu prispelo po pošti. "Kandidature nisem oddal in v tem trenutku tega tudi ne želim komentirati," nam je sporočil dr. Vojko Flis, direktor UKC Maribor, ki mu junija letos poteče mandat.

Flis do zadnjega ni želel sporočiti svoje odločitve, je pa v zadnjem času večkrat javno opozoril na pritiske, celo fizične napade na svojo lastnino in grožnje sorodnikom. Na zadnji seji sveta UKC Maribor so obravnavali tudi hude očitke glede domnevnega mobinga in nepravilnosti pri nabavah, ki jih je spisal anonimnež. Flis je vse ostro zanikal, o vsem skupaj pa so morali poročati ministrstvu za zdravje. Neuradno minister Janez Poklukar naj ne bi bil preveč naklonjen Flisovi ponovni izvolitvi. Ker je v svetu zavoda od enajstih članov šest predstavnikov ustanovitelja, ki jih imenuje vlada in so jih nedavno tudi zamenjali, aktualni direktor najbrž ne bi imel niti veliko možnosti za uspeh.

Anton Crnjac (desno) in Gregor Pivec (levo) leta 2009, ko je UKC Maribor obiskal tedanji minister za zdravje Borut Miklavčič Foto: Janko RATH
Janko Rath

Kot najverjetnejši kandidat, ki utegne naslediti Flisa, velja torakalni kirurg dr. Anton Crnjac. Potrdil nam je, da je oddal vlogo, in pojasnil, da se je za to odločil "po premisleku in razgovoru s sodelavci, ki me podpirajo. Imam dolgoletne izkušnje na različnih vodstvenih položajih v ustanovi in ocenjujem, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami poskušam nekatere stvari v tej pomembni instituciji zastaviti drugače. Ocenjujem, da niso bile izkoriščene vse prednosti, ki jih omogoča pomembnost terciarne in klinične ustanove, prednosti, ki bi lahko dvignile ugled ustanove, izboljšale klimo med zaposlenimi, predvsem pa povečale zadovoljstvo naših bolnikov".

Crnjac, ki je Flisa nasledil že na mestu strokovnega vodje kirurške klinike, je tudi predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo. Neuradno mu je naklonjena največja vladna stranka, SDS, iz vrst katere prihaja tudi nedavno imenovani predsednik sveta zavoda dr. Kazimir Miksić. V času mandata dolgoletnega direktorja dr. Gregorja Pivca, ki je pred časom vodil tudi mestni odbor SDS v Mariboru, pa je bil Crnjac strokovni direktor mariborske bolnišnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta