Univerza v Mariboru: Prve e-volitve brez zapletov, a z nizko udeležbo

Jasmina Cehnar
02.03.2021 16:08
Akademska skupnost je virtualno volila svoje predstavnike v upravni odbor, najvišji organ upravljanja univerze.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi polemik je bilo glas na koncu možno oddati tudi fizično, vendar se je za to obliko odločilo le 26 volivcev. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Prva izkušnja z elektronskimi oziroma hibridnimi volitvami na Univerzi v Mariboru je minila pozitivno in brez zapletov, pravijo v kabinetu rektorja Zdravka Kačiča. Minuli teden je namreč akademska skupnost virtualno volila svoje predstavnike v upravni odbor, najvišji organ upravljanja univerze. Glas je bilo sicer možno oddati tudi fizično, vendar se je za tak način odločilo le 26 volilnih upravičencev od 2107 ali 1,23 odstotka oziroma 2,5 odstotka tistih, ki so volili. "Končni rezultati nakazujejo, da je bila polemika o nezaupanju volivcev v volitve z elektronskim glasovanjem pretirana," ocenjujejo v vodstvu UM. Spomnimo, e-volitvam je nasprotoval Visokošolski sindikat Slovenije, ker da pomenijo preveliko tveganje za zlorabe. Na univerzi poudarjajo, da ni bilo tehničnih težav in da je potek volitev jasno in transparentno razviden iz revizijske sledi. Je pa bila volilna udeležba presenetljivo manjša kot na prejšnjih volitvah, ki so potekle izključno fizično. Če je takrat glas oddalo okoli 60 odstotkov volivcev, jih je sedaj le slabih 43 odstotkov.

Prva izkušnja z elektronskimi oziroma hibridnimi volitvami na Univerzi v Mariboru je minila pozitivno in brez zapletov, pravijo v kabinetu rektorja Zdravka Kačiča.
Andrej Petelinšek

Novi predstavniki visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev so sicer Matej Vesenjak s Fakultete za strojništvo, Tina Vršnik Perše s Pedagoške fakultete in Mitja Gorenak s Fakultete za turizem. Damir Mlakar je novi predstavnik drugih delavcev, Živa Ledinek pa ponovno predstavnica študentov. Ob tem je vlada že imenovala tri predstavnike države. Vsa imena so, kot smo poročali, iz krogov blizu SDS in SMC. Janševa vlada je namreč že drugič imenovala bivšega rektorja UM Ivana Rozmana, poleg njega pa še Natalio Kaloh Vid, profesorico s Filozofske fakultete UM, sicer ženo mariborskega poslanca SDS Dejana Kaloha, in Ivano Grgić, sekretarko poslanske skupine SMC. Rektor imenuje tudi predstavnika delodajalcev, vendar ime še ni znano.

Novi upravni odbor bo prvič zasedal v drugi polovici marca, ko bo izvoljen tudi novi predsednik. Doslej je to vlogo opravljal Gorazd Meško s Fakultete za varnostne vede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta