Univerza za tretje življenjsko obdobje: Ko upokojenci nimajo časa biti bolni

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
04.07.2019 16:42

Vsi, ki so tudi v jeseni življenja željni novih znanj in prijateljev, se lahko pridružijo Univerzi za tretje življenjsko obdobje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustanovni zbor Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Maribor
Igor Napast

V Mariboru so ustanovili Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki bo delovalo v smeri izobraževanja odraslih in starejših ter jim omogočalo povezovanje, samoorganiziranost in medsebojno pomoč. Univerza za vseživljenjsko učenje v Sloveniji deluje že 35 let, v njeni mreži pa deluje 53 članic.
V Mariboru sta bila doslej že dva poskusa zagona te univerze, a nista zaživela. Ana Krajnc, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, je prepričana, da bo tokrat drugače, ker jim je Višja strokovna šola Doba zagotovila materialne pogoje - med drugim pisarno, stalni naslov in telefonsko številko, kamor se lahko prijavijo mentorji in študentje. Ti predstavljajo v glavnem upokojence, ki tudi v jeseni življenja želijo ostati aktivni in osebno rasti. "Univerza za tretje življenjsko obdobje ni neki luksuz, ampak je nujnost," je dejala Krajnčeva in poudarila, da je vse izobraževanje namenjeno za delovno dobo. "Nihče pa nam ni povedal, kaj bomo delali 30 let po upokojitvi - sekirali mlajše in bili nemogoči, sitni in odvisni od mlajših? Ne, v tretjem življenjskem obdobju moraš hoditi po svojih nogah, moraš se učiti in moraš delovati. Potem ne obremenjuješ zdravstva, se ne razkrajaš doma," je povedala Krajnčeva in dodala, da njihovi študentje nimajo časa biti bolni, saj se osredotočajo na to, kako pridobljeno znanje uporabiti.
Predavanja in delavnice so na Univerzi za tretje življenjsko obdobje brezplačni. Študijski krožki velikokrat predstavljajo tudi to, česar upokojenci več nimajo - družino in delovni kolektiv, še pojasnjuje Krajnčeva in napoveduje, da bo univerza zaživela jeseni, vsi zainteresirani pa se lahko v društvo včlanijo s klicem na telefonsko številko 02 228 38 55.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta