Ura za Zemljo v Mariboru: Ugasnili bodo javno razsvetljavo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.03.2023 15:08

Pobudi, ki osvešča o problematiki svetlobnega onesnaževanja, se je pridružila tudi Mestna občina Maribor, ki bo v soboto javno razsvetljavo ugasnila v centru mesta in v nekaterih drugih ulicah na levem in desnem bregu Drave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Maribor že leta 2014 za eno uro ugasnil luči.
Andrej Petelinš

To soboto med 20.30 in 21.30 bodo v Mariboru delno ugasnili javno razsvetljavo. Mestna občina Maribor se je namreč odzvala pobudi Ura za zemljo, s katero Svetovna organizacija za zaščito narave opozarja na svetlobno onesnaževanje kot okoljski problem, ki vpliva na življenje ljudi in živali.

Tako bodo na levem bregu reke Drave javne luči izklopljene na Titovem mostu, delu ulice Kneza Koclja, centru mesta z Gosposko ulico, Slovensko ulico, Jurčičevo ulico, Vetrinjsko ulico, Mladinsko ulico, Gregorčičevo ulico, Slomškovim trgom in Tomšičevo ulico. Na desnem bregu Drave pa na Tržaški cesti (okolica podjetja Swaty do podjetja Baumax), delu Ljubljanske ulice, Igriški ulici, Borovi vasi, na delu ulice Proletarskih brigad, na Dravograjski cesti od ulice Proletarskih brigad do Lackove ceste ter na Titovi ulici (od Titovega mostu do Linhartove ulice).

Umetna svetloba moti bioritem

Svetlobno onesnaževanje ima vrsto negativnih posledic, z akcijo pa želijo ponovno opozoriti na podnebne spremembe in spodbuditi širšo javnost na ugašanje notranjih luči, predvsem iz vidika varčevanja z energijo. Velik problem je tudi zunanje osvetljevanje. Emisija svetlobe iz umetnih virov svetlobe namreč poveča naravno osvetljenost okolja in negativno vpliva na procese v naravi, dolgoročno škoduje zdravju, in onemogoča astronomska opazovanja.

"Nočno svetlobno onesnaženje najbolj vpliva na biosfero, moti selitve ptic, ogroža kolonije netopirjev ter ogroža številne vrste žuželk, med drugim tudi za človeka tako pomembne opraševalce. Ena izmed pogosto nezavednih posledic svetlobnega onesnaževanje je tudi negativni vpliv na zdravje ljudi, predvsem tvorjenje melatonina v nočnem času," so sporočili iz MOM in dodali, da so raziskave pokazale pomembno povezavo med svetlobnim onesnaženjem, motenim človekovim bioritmom in povečanim številom bolnikov, ki so oboleli za nekaterimi vrstami raka, predvsem dojk in debelega črevesja. "Zdravniki opozarjajo, da je delež obolelih večji pri ljudeh, ki so bili neposredno izpostavljeni umetni svetlobi neustreznih svetilk v nočnem času," še osveščajo na občini.  

V temi tudi svetovne znamenitosti

Pobuda Ura za zemljo se je pričela v Avstraliji že leta 2007 in se od takrat vztrajno širi po celotnem svetu, že leta 2010 se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največje prostovoljno okoljevarstveno gibanje. V podporo akciji luči ugašajo tudi na več kot sto znamenitostih po vsem svetu. Med njimi so Eifflov stolp v Parizu, stolp Skytree v Tokiu, Brandenburška vrata v Berlinu, rimski Kolosej in stolpa dvojčka Petronas v Kuala Lumpurju.

Stolpa dvojčka Petronas v Kuala Lumpurju ob lanskoletni Uri za Zemljo.
Fazry Ismail
Rimski Kolosej z in brez luči.
Reuter
Eifflov stolp v Parizu. 
EPA

Tudi Svetovna organizacije za zaščito narave v Sloveniji vabi vsa mesta, da se vključijo v akcijo. Poudarjajo: "Zaradi podnebne krize in onesnaženja s plastiko je izguba biotske raznovrstnosti resna grožnja ohranitvi našega planeta in tega se moramo zavedati vsi. Dejstvo, da so se populacije prostoživečih vrst od leta 1970 zmanjšale za 69 odstotkov nas opozarja, kakšen je obseg našega vpliva na planet. Spremeniti moramo svoje navade in veliko več razmišljati o ohranjanju narave."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta